Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς τα ξημερώματα της Τρίτης υπεγράφη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και της Ρωσίας συμφωνία για πλήρη τερματισμό των συγκρούσεων. Πρόκειται για μια εξέλιξή που κάνει τους Αζέρους να πανηγυρίζουν και τους Αρμένιους να μιλούν για «οδυνηρή απόφαση», ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια στο Γερεβάν από διαμαρτυρόμενους για την εξέλιξη αυτή, με διαδηλωτές μάλιστα να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο. Επίσης η συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών θα «επιτηρείται» από τον ρωσικό και τον τουρκικό στρατό.

Την ανακοίνωση για τη συμφωνία έκανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Το κείμενο «υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν» και προβλέπει «πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ» διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ορόσημο για την επίλυση της σύγκρουσης» σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο «ευχαρίστησε» προσωπικά.

«Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα δίνεται τέλος, που επιλύεται η μακρόχρονη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δίνεται τέλος στην κατοχή αζερικών εδαφών» υπογράμμισε ο Αλίεφ.

Ο Αζέρος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική, διαβεβαιώνοντας πως θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «οδυνηρή», για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε ανακοίνωσή του, που αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Πασινιάν επιβεβαίωσε: «Υπέγραψα κοινή δήλωση με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό του πολέμου στο (Ναγκόρνο) Καραμπάχ», χαρακτηρίζοντας το κείμενο αυτό «απίστευτα οδυνηρό για εμένα» όσο «και για τον λαό μας».

Ο Πούτιν τόνισε ότι ελπίζει πως η συμφωνία που υπεγράφη «θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες» για να υπάρξει «μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Διαμαρτυρίες στο Γερεβάν

Πλήθος έξαλλων διαδηλωτών εισέβαλε στην έδρα του κοινοβουλίου της Αρμενίας στο Γερεβάν, καταγγέλλοντας τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που υπεγράφη με το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία και η οποία μοιάζει να επικυρώνει τη στρατιωτική επικράτηση των αζερικών δυνάμεων.

Πλήθος χιλιάδων εξοργισμένων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε γύρω από τη Βουλή της Αρμενίας από τη στιγμή που μεταδόθηκε η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας και εκατοντάδες εξ αυτών εισέβαλαν στο κτήριο, έσπασαν παράθυρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο εσωτερικό του κοινοβουλίου, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης