Το Πακιστάν θα ξεκινήσει από το Σάββατο την άρση της καραντίνας, μολονότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού λαμβάνει διαστάσεις στη χώρα, όπου οι φτωχότεροι εργάτες έχουν πληγεί σφοδρά από το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.

«Πήραμε την απόφαση να άρουμε την καραντίνα το Σάββατο, σε φάσεις», είπε ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Το κάνουμε επειδή οι άνθρωποι στη χώρα μας βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι μεροκαματιάρηδες, οι μικροί επιχειρηματίες (…) οι εργάτες υποφέρουν», συνέχισε. «Φοβόμαστε ότι οι μικρές και μεσαίες βιομηχανίες που παρέχουν θέσεις εργασίας (…) θα κλείσουν τελείως» αν συνεχιστούν τα μέτρα, εξήγησε ο Χαν, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κατέληξε σε μια συμφωνία με τις τοπικές αρχές των επαρχιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την έναρξη της πανδημίας, ο Χαν είχε ταχθεί κατά της καραντίνας στις μεγάλες πόλεις γιατί κάτι τέτοιο «θα έσωζε τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό, όμως θα πέθαιναν από την πείνα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Στα τέλη Μαρτίου όμως οι αρχές των επαρχιών πήραν αντίθετες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να «κλείσει» η χώρα. Κάποια από αυτά τα μέτρα θα αρθούν το Σάββατο.

Την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Σχεδιασμού Ασάντ Ούμαρ, επικαλούμενος μια μελέτη, εκτίμησε ότι η παρατεταμένη καραντίνα θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενώ το εισόδημα εκατομμυρίων Πακιστανών θα πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η σταδιακή άρση των μέτρων, που θα ξεκινήσει από την επαναλειτουργία των αγορών και των μικρών καταστημάτων (τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τα μέσα Ιουλίου) γίνεται σε μια περίοδο που οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό και οι θάνατοι αυξάνονται. Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται στους 560, αριθμός πολύ μικρός για μια χώρα 200 εκατομμυρίων κατοίκων. Τα κρούσματα ξεπερνούν τα 24.000, όμως ο αριθμός αυτός θεωρείται υποτιμημένος, αφού υπάρχει έλλειψη διαγνωστικών τεστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υγειονομικές αρχές φοβούνται επίσης ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα αυτοί οι αριθμοί επειδή η κυβέρνηση επέτρεψε τις συγκεντρώσεις στα τεμένη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης