Η Φατάχ και η Χαμάς φαίνεται να έχουν συμφωνήσει για ενοποιημένη προσέγγιση στις εκλογές, μετά την εξομάλυνση του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Η θετική ατμόσφαιρα που προκαλείται από τη συμφωνία Φατάχ-Χαμάς που ανακοινώθηκε μετά τη συνάντησή τους στις 24 Σεπτεμβρίου στην Παλαιστινιακή Πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη, είναι προϊόν αργής αλλά σοβαρής προσπάθειας στο παρασκήνιο. Αλλά η επιτυχία ήταν τελικά το αποτέλεσμα του πολιτικού περιβάλλοντος και της προσωπικής χημείας μεταξύ δύο Παλαιστινιακών μερών .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και χρόνια, οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ αποδείχτηκαν τελικά άχρηστες, αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν πολλά σημάδια ότι βρισκόμαστε ενώπιον πραγματικής ανακάλυψης.

Πολιτικά, τα δύο μέρη έχουν εξαντληθεί και η πίεση σε αυτά είναι τεράστια, αλλά το μονομερές όραμα της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς και οι προσπάθειες του Ισραήλ να παρακάμψουν τους Παλαιστίνιους με δύο κράτη του Κόλπου, έχουν συγκλονίσει τις πιο ριζοσπαστικές μεταξύ των Παλαιστινίων για να ρίξουν μια βαθιά ματιά στο τι συμβαίνει.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συναντήθηκαν αυτοπροσώπως και με ηλεκτρονικά μέσα στις 3 Σεπτεμβρίου και δεσμεύθηκαν ότι οι υπαρξιακές απειλές για το παλαιστινιακό εθνικό κίνημα δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν. Ήταν επίσης σαφές ότι το τρένο συμφιλίωσης είναι επιτέλους στο σωστό δρόμο.
Οι διήμερες συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη από εκπροσώπους των κινήσεων Φατάχ και Χαμάς σηματοδότησαν ότι και οι δύο συμφώνησαν να προσπαθήσουν να επιλύσουν όλα τα εσωτερικά ζητήματα μεταξύ τους μέσω γενικών εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τις πολιτικές συνθήκες, η προφανής επιτυχία της διαδικασίας έχει να κάνει με την προσωπική σχέση μεταξύ του Jibril Rajoub, του γραμματέα της κεντρικής επιτροπής της Φατάχ και του αναπληρωτή αρχηγού της Χαμάς, Saleh al-Arouri.

Η τρέχουσα ανακάλυψη ξεκίνησε τον Μάιο όταν ο Rajoub, στη Ραμάλα και ο Αρούρι, στη Βηρυτό, πραγματοποίησαν εικονική συνέντευξη τύπου. Και οι δύο έχουν φιλοδοξίες να διαδεχτούν τους ηγέτες στη δική τους φατρία. Η Χαμάς διεξάγει νέες εκλογές για το πολιτικό γραφείο της και το Αρούρι είναι από τους κορυφαίους διεκδικητές για να ηγηθεί του κινήματος μαζί με τον σημερινό ηγέτη Ισμαήλ Χανίεχ, τον πρώην ηγέτη Khaled Meshaal, τον αναπληρωτή επικεφαλής Mousa Abu Marzouk και τον επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Yahya Sinwar.

Η ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε με δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιστινιακή Πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη και ανέφερε ότι οι δύο αντιπροσωπείες είναι ενωμένες σε ένα ενιαίο όραμα και έναν μηχανισμό με χρονοδιάγραμμα.

Στη νέα ημερομηνία που ανακοινώθηκε, οι γενικοί διευθυντές όλων των παλαιστινιακών φατριών θα συναντηθούν ξανά υπό την αιγίδα του Αμπάς στη Ραμάλα (και σε άλλες τοποθεσίες) για να οριστικοποιήσουν όλες τις λεπτομέρειες της συμφιλίωσης και να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες των νέων εκλογών με προεδρικό διάταγμα.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης