H συμπεριφορά του προέδρου του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ (AMLO) απέναντι στον Covid-19 είναι “εξαιρετικά επικίνδυνη” για την υγεία των πολιτών της χώρας, δήλωσε την Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (HRW).

“Η συμπεριφορά του προέδρου απέναντι στην κρίση του Covid-19 συνιστά ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παράδειγμα που απειλεί την υγεία των Μεξικανών”, δήλωσε ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αμερικανική ήπειρο σε ανακοίνωση της οργάνωσης που εδρεύει στις Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Με την αδιαφορία του σε συνδυασμό με την αμεριμνησία όσον αφορά την παροχή πραγματικών πληροφοριών για την πανδημία του Covid-19, ο Λόπες Ομπραντόρ εκθέτει τον πληθυσμό του Μεξικού σε σοβαρούς κινδύνους”, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Παρά τη γρήγορη διασπορά του ιού — 475 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έξι θάνατοι στη χώρα — ο πρόεδρος συνεχίζει να αρνείται να ακολουθήσει τις συστάσεις δημόσιας υγείας, προειδοποιεί το Παρατηρητήριο.

Αντ’ αυτού, ενθάρρυνε μέχρι πριν από λίγο τους Μεξικανούς να βγαίνουν στους δημόσιους χώρους και ο ίδιος εθεάθη πρόσφατα να αγκαλιάζει, να φιλά και να σφίγγει τα χέρια υποστηρικτών του σε δημόσιες συναθροίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Επιδείξατε σκανδαλώδη απροθυμία να παράσχετε ακριβείς και εξακριβωμένες πληροφορίες για τους κινδύνους ενός ιού που έχει ήδη σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο. Πρέπει να πάρετε σοβαρά αυτό το πρόβλημα προκειμένου να προστατέψετε την υγεία και τη ζωή των Μεξικανών”, δήλωσε ο Βιβάνκο.

Η συμπεριφορά του Λόπες Ομπραντόρ έρχεται σε αντίθεση με τα μέτρα που έλαβαν διάφορες πολιτείες της Ομοσπονδίας του Μεξικού που καλούν τους πολίτες εδώ και εβδομάδες να διατηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση ακόμη και τον εκούσιο περιορισμό στο σπίτι.

Μόνο αφότου η πανδημία πέρασε σήμερα στη δεύτερη φάση στο Μεξικό, ο πρόεδρος ενθάρρυνε τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους και να αποφεύγουν τις επαφές.

Η κυβέρνηση διέταξε επίσης την αναστολή ορισμένων δραστηριοτήτων σε σχέση με τις συναθροίσεις ατόμων, καθώς και την ανάπτυξη μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης για να βοηθήσει στην κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού ανέστειλε επίσης όλες τις “μη αναγκαίες” δραστηριότητές της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης