Περίπου 40 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται από Κούρδους στη Συρία έχουν διαβατήρια Γερμανίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, 08:04
Περίπου 40 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται από Κούρδους στη Συρία έχουν διαβατήρια Γερμανίας
Εκτιμάται ότι περίπου 40 μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που έχουν αιχμαλωτιστεί και κρατούνται από Κούρδους παραστρατιωτικούς στη Συρία, διαθέτουν γερμανικά διαβατήρια, ενημέρωσαν το Γερμανικό Πρακτορείο κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο.

Τα πρόσωπα αυτά έχουν είτε διπλή υπηκοότητα -τη γερμανική και κάποιου άλλου κράτους- είτε μόνο τη γερμανική. Οι γερμανικές Αρχές αυτήν τη στιγμή δεν διαθέτουν περισσότερα προσωπικά τους δεδομένα, όπως τις διευθύνσεις τους. Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, ο αριθμός τους ενδέχεται να αυξηθεί.

Οι γερμανικές Αρχές έχουν στρέψει την προσοχή τους σε περίπου 100 πρόσωπα που διατηρούν δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος, ανάμεσά τους γυναίκες και δεκάδες παιδιά. Η ταυτότητα των περίπου 60 είναι ήδη μάλλον σαφής, αλλά όχι επιβεβαιωμένη απόλυτα.

Έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 18 από τα 40 μέλη του Ισλαμικού Κράτους με γερμανική υπηκοότητα, τα οποία έχουν αιχμαλωτιστεί και κρατούνται σε κουρδικές περιοχές.

Οι περισσότερες πληροφορίες που δόθηκαν στο dpa από τις πηγές προέρχονται από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε το Σάββατο οι ευρωπαϊκές χώρες να επαναπατρίσουν και να προσαγάγουν ενώπιον της Δικαιοσύνης 800 και πλέον υπηκόους τους, ξένους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν αιχμαλωτιστεί και κρατούνται στη Συρία.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόσθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ, που σχεδιάζουν να αποσύρουν σύντομα τα στρατεύματά τους από τη Συρία, δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να αφήσουν ελεύθερους τους Ευρωπαίους τζιχαντιστές.

Οι εκατοντάδες ξένοι μαχητές, πάντως, βρίσκονται στα χέρια των Κούρδων, όχι των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, 08:04