Πολωνία: Θα καταργηθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο των δικαστών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2021, 02:58
Πολωνία: Θα καταργηθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο των δικαστών

Η Πολωνία θα καταργήσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο των δικαστών, το οποίο σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ε.Ε. παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, ανακοίνωνε ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο PAP που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει διορία στην Πολωνία ως τις 16 Αυγούστου προκειμένου να καταργήσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία των δικαστών, ανάμεσά τους και εκείνοι του Ανώτατου Δικαστηρίου, και έχει την αρμοδιότητα της άρσης της ασυλίας τους για την έκθεσή τους σε ποινική δίωξη ή σε μείωση μισθού.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ε.Ε., το Συμβούλιο αυτό δεν διασφαλίζει την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και αντίκειται στη νομοθεσία της Ένωσης.

“ Θα διαλύσουμε το Πειθαρχικό Συμβούλιο όπως λειτουργεί αυτή τη στιγμή και με αυτό τον τρόπο θα πάψει να υφίσταται το θέμα της διαμάχης”, δήλωσε ο Γιάροσλάβ Κατσίνσκι, επικεφαλής του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο PAP.

Η Πολωνία κινδυνεύει με την επιβολή προστίμου ή με την απώλεια κάποιας από την αναπτυξιακή χρηματοδότηση της Ε.Ε., αν δεν επιλυθεί το ζήτημα.

Ο Κατσίνσκι τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας, περιλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του Πειθαρχικού Συμβουλίου, είχαν ήδη προγραμματιστεί, ενώ απέρριψε την απόφαση του δικαστηρίου της Ε.Ε. 

“ Δεν αναγνωρίζω αυτού του είδους τις αποφάσεις καθώς ξεκάθαρα ξεπερνούν τις Συνθήκες και επεκτείνουν τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων της Ε.Ε.”, κατήγγειλε.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας θα ανακοινώσει τις πρώτες της προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Πειθαρχικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, διευκρίνισε ο Κατσίνσκι. 

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας πάγωσε εν μέρει τη λειτουργία του Πειθαρχικού Συμβουλίου την Πέμπτη λέγοντας ότι αυτό δεν θα αναλάβει νέες υποθέσεις μέχρι να γίνουν νομοθετικές αλλαγές ή μέχρις ότου το Δικαστήριο της Ε.Ε. εκδώσει τελική απόφαση για το θέμα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2021, 02:59