Λίγες μέρες μετά από τις αποκαλύψεις της Ιταλικής εφημερίδας La Repubblica για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate, το οποίο επικεντρωνόταν στον ρόλο ενορχηστρωτή που είχε ο Αντόνιο Παντσέρι, αναφέροντας πως ήταν εκείνος που διοργάνωσε την επίσκεψη και την εμφάνιση του Καταριανού υπουργού εργασίας Ali ben Samikh Al-Marri, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, έρχεται η Βελγική εφημερίδα Le Soir με ένα ακόμη πιο αποκαλυπτικό δημοσίευμά της να φέρει στην επιφάνεια ακόμη πιο συνταρακτικά στοιχεία.  

Η Βελγική εφημερίδα αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα, ότι  ο Αντόνιο Παντσέρι φέρεται πως λειτουργούσε με απώτερο στόχο να πειστούν τα μέλη της Επιτροπής ότι υπήρχε σαφής βελτίωση στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων και ότι οι «σκιές» του παρελθόντος δεν θα επηρέαζαν σε τίποτα τη διεξαγωγή του Μουντιάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προσπάθεια του αυτή σύμφωνα με τους Βέλγους, δεξί του χέρι, ήταν ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, για τον οποίο αποκαλύπτουν σήμερα ότι ο πρώην ευρωβουλευτής και ιδρυτής της ΜΚΟ Fight Impunity, είχε τον απόλυτο έλεγχο των επαφών και των δημόσιων τοποθετήσεων των Καταριανών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικότερα, η Le Soir στο δημοσίευμα της,  αναφέρει πως τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου μπροστά από το δωμάτιο 3G-3 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή έξι ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ είχε παρατηρηθεί μια ασυνήθιστη πολυκοσμία.

Όλος ο κόσμος είχε μαζευτεί για να ακούσει όσα θα δήλωνε ένας άνθρωπος. Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Ali ben Samikh Al-Marri, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των συζητήσεων για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Le Soir, ο Ali ben Samikh Al-Marri, είχε μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας μια καλοστημένη «παράσταση» σε άψοφη «σκηνοθεσία» του Αντόνιο Παντσέρι,  σε μια στιγμή που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί  πως λίγο καιρό αργότερα, θα έβγαινε στην επιφάνεια το σκάνδαλο που θα έφερνε την πανωλεθρία στην ΕΕ.

Στην ίδια αίθουσα της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν παρόντες μερικοί από τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης «Qatar Gate». Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Μαρκ Ταραμπέλα (Σοσιαλδημοκρατικοί), ο Αντρέα Κοζολίνο (Σοσιαλδημοκρατικοί) και η Μαρί Αρένα (Σοσιαλδημοκρατικοί).

Ως γνωστόν, η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, να άρει τις ασυλίες των δύο ευρωβουλευτών που ανήκουν στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, του Ιταλού Αντρέα Κοζολίνο και του Βέλγου Μαρκ Ταραμπέλα οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ξεκινά με κατεπείγουσα διαδικασία την άρση της ασυλίας τους. Κάτι ανάλογο θα γίνει τις προσεχείς μέρες και για τη Μαρί Αρένα.

Ο Παντσέρι έγραψε την ομιλία του Ali ben Samikh Al-Marri

Στις 14 Νοεμβρίου λοιπόν, ο υπουργός Ali ben Samikh Al-Marri φτάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναμένεται στο «διάσημο» δωμάτιο 3G-3, μπροστά σε περίπου 200 άτομα. «Αγαπητοί φίλοι, σας ζητώ να ηρεμήσετε. Αγαπητοί συνάδελφοι, σας παρακαλώ να λάβετε τις θέσεις σας» ανέφερε η Μαρί Αρένα που άνοιξε τη συνεδρία.

Για δύο σχεδόν ώρες, αναλύθηκε η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, με τον υπουργό εργασίας του Κατάρ, και εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, (Human Rights Watch) και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αλλά και του τότε Γενικού Γραμματέα Λούκα Βισεντίνι.

Ο Ali ben Samikh Al-Marri ξεδιπλώνει την άποψή του, με τα επιχειρήματα να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Άνευ προηγουμένου μεταρρυθμίσεις, συνεχής διάλογος, μέτρα από τους αντιπάλους του Κατάρ, κατηγορίες για ρατσισμό…

Αλλά ούτε ο ίδιος, ούτε η ομάδα του είχαν επιμεληθεί την ομιλία του. Πίσω από αυτή την παρέμβαση, όπως προκύπτει από ακροάσεις της αστυνομίας και αποκαλύπτει η Le Soir, κρύβεται ο Αντόνιο Παντσέρι.

Υπήρξαν αρκετές «καθοδηγούμενες» ερωτήσεις

Με βάση το ρεπορτάζ της Βελγικής εφημερίδας, αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Ali ben Samikh Al-Marri κλήθηκε να απαντήσει  στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών. Και πάλι όμως, όλα ήταν ελεγχόμενα από τον Παντσέρι. Σύμφωνα με τον Τζόρτζι, ο πρώην αιρετός Ευρωπαίος αξιωματούχος χρησιμοποίησε τις επαφές του με πρώην συναδέλφους του, σκεπτόμενος ότι θα ήταν χρήσιμο να προετοιμαστούν οι ερωτήσεις εκ των προτέρων, προκειμένου να οδηγήσει τον υπουργό του Κατάρ σε έναν γνωστό δρόμο.

Λίγα βήματα μακρύτερα, ο Τζόρτζι ανταλλάσσει μηνύματα με τον Πάντσερι. Συζητούσαν ότι ίσως ο Κοζολίνο να μην ακολουθούσε τις συστάσεις του «συγγραφέα» Παντσέρι. Ο Λορέν Κεν, δικηγόρος του Παντσέρι, υπενθυμίζει ότι «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο πελάτης του κρατείται», ότι «θα μιλήσει μόνο για τα στοιχεία ενός κατασταλτικού φακέλου με τις δικαστικές αρχές και όχι για παράλληλες έρευνες». Χαρακτηρίζει ακόμη  ο Λορέν Κεν, «σκανδαλώδες το γεγονός ότι στοιχεία της έρευνας έχουν διαρρεύσει στον Τύπο».

Οι δύο άνδρες Παντσέρι και Τζόρτζι, μιλούν ξανά τηλεφωνικά και παρακολουθούνται από τους ανακριτές. Ο Τζόρτζι ρωτά τον Παντσέρι αν ο Ταραμπέλα, που δεν ήταν προγραμματισμένο να κάνει ερωτήσεις, πρέπει να παρέμβει.

Έτσι, ο «μαέστρος» αυτής της συνεδρίασης προτείνει στον Βέλγο ευρωβουλευτή να πει ήρεμα: «Δεν είδα αυτό το ενδιαφέρον πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στη Ρωσία».

Το ραντεβού στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο

Από τις 3 Οκτωβρίου, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ειδοποίησαν τους ανακριτές. Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Αντόνιο Παντσέρι συζήτησαν μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου με τους «δικούς τους ανθρώπους». Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε.

Την προηγούμενη μέρα, 9 Οκτωβρίου, μια αντιπροσωπεία του Κατάρ εγκαταστάθηκε στη σουίτα 412 του Steigenberger Wiltcher’s, ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη λεωφόρο Louise. Έξι άνδρες έφτασαν με τρεις μαύρες λιμουζίνες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Al-Marri και του Boudjellal B.

Τις λίγες μέρες που πέρασαν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τη Le Soir, πολλαπλασίασαν τις συναντήσεις τους, ιδίως με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και με τις ευρωβουλευτές Μαρί Αρένα και Χάνα Νιούμαν, οι οποίες αντίστοιχα προεδρεύουν της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της αντιπροσωπείας της Αραβικής Χερσονήσου στην το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι παρακολουθήσεις στο λόμπι και η ύποπτη φουσκωμένη τσάντα

Την καθορισμένη ημέρα και ώρα λοιπόν, οι δύο έφτασαν κοντά στο Steigenberger Wiltcher’s. Δεν γνωρίζουν φυσικά ότι οι ανακριτές τους παρακολουθούν. Οι κάμερες του ξενοδοχείου παρακολουθούν τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης συνάντησης.

Στο λόμπι, τους συνοδεύει γρήγορα ένα μέλος της αποστολής του Κατάρ που τους καλεί να τους ακολουθήσουν προς τα ασανσέρ, προς τη σουίτα 412. Μαζί τους και ένας άντρας που κουβαλούσε μια βαλίτσα.

Στην κρεβατοκάμαρα δεν υπήρχαν κάμερες καθώς απαιτείται διακριτικότητα. Αλλά κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, ο Τζόρτζι είπε ότι «ο Παντσέρι συναντήθηκε (σ.σ. με τα μέλη της αποστολής του Κατάρ) για να τους εξηγήσει πώς πρέπει να τοποθετηθούν.

Πρότεινε να συναντηθούν και να οργανώσουν μια ακρόαση στο ΕΚ στις 14 Νοεμβρίου. Στόχος ήταν να προετοιμαστεί ο υπουργός για αυτήν την ομιλία στη Βουλή. «Με τον όρο «προετοιμασία», εννοώ να του εξηγήσω την ευρωπαϊκή άποψη και να τον συμβουλεύσω πώς να αντιδράσει», είπε.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι βρισκόταν εκεί «για να κάνει τη μετάφραση», όπως είπε στους ανακριτές, αφού ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, δεν μιλάει αγγλικά.

Η συνάντηση αυτή διήρκεσε μιάμιση ώρα. Έπειτα, ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι έφυγαν από την πολυτελή σουίτα με μια πιο φουσκωμένη τσάντα από ό,τι κατά την άφιξή τους, σύμφωνα πάντα με τους ανακριτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης