Η Πόλη του Φωτός φαίνεται να χάνει τη λάμψη της με τόνους απορριμμάτων να συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια του Παρισιού, καθώς οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας και παραλαβής απορριμμάτων απεργούν για 9η ημέρα σήμερα. Η υφέρπουσα δυστυχία είναι το πιο ορατό σημάδι εκτεταμένης οργής στη Γαλλία για το νομοσχέδιο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια.

Σωροί σκουπιδιών κατακλύζουν πολλούς από τους γραφικούς δρόμους της πόλης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται μόλις λίγα βήματα από τον Πύργο του Άιφελ και της Αψίδας του Θριάμβου. Από το Σάββατο, περίπου 5.600 τόνοι απορριμμάτων δεν περισυλλέχθηκαν, ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Παρισιού Μαό Πενινού. Ανέφερε ακόμα ότι πρόβλημα αποτελεί και το μπλοκάρισμα των αποτεφρωτηρίων απορριμμάτων που προκλήθηκαν από τις απεργίες. Έτσι, τα απορριμματοφόρα δεν μπόρεσαν να μαζέψουν σκουπίδια σε μεγάλο μέρος της πόλης γιατί δεν έχουν πού να τα βάλουν. Από τις κινητοποιήσεις επηρεάζονται συνολικά 10 από τα 20 διαμερίσματα του Παρισιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

Μέρος της αντιπροσωπείας απεργών, οι οποίοι διεκδικούν τον διπλασιασμό των προαγωγών στον τομέα της καθαριότητας, επρόκειτο να συναντηθεί χθες με εκπροσώπους του δήμου. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους μάλιστα μια ομάδα 300 έως 400 απεργών εισέβαλε το πρωί στο δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατάσταση ωστόσο, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, καθώς οι σωροί σκουπιδιών αυξάνονται μέρα με τη μέρα, η μυρωδιά φαγητού σε αποσύνθεση αναδύεται στον αέρα και μόνο οι θερμοκρασίες του χειμώνα έχουν γλιτώσει από τη δυσοσμία τους Παριζιάνους. Και άλλες γαλλικές πόλεις αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με τα σκουπίδια, αλλά το χάος στο Παρίσι, τη βιτρίνα της Γαλλίας, έγινε γρήγορα έμβλημα της δυσαρέσκειας των απεργών.

Οι απεργίες έχουν περιορίσει κατά διαστήματα και άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΜ και των λιμανιών, αλλά ο Μακρόν παραμένει απτόητος καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια της να περάσει το αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στο κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 για τους περισσότερους ανθρώπους και από τα 57 στα 59 για τα περισσότερα άτομα στον τομέα της υγιεινής.

Οι εργαζόμενοι στην αποχέτευση λένε ότι δύο ακόμη χρόνια είναι πάρα πολλά για τις βασικές αλλά παραμελημένες από πολλούς υπηρεσίες που προσφέρουν στην κοινωνία.

Δείτε φωτογραφίες που εξασφάλισε η κάμερα της «Ζούγκλας» από το σημείο:

Οι κάτοικοι του Παρισιού δεν παραλείπουν τις τελευταίες ημέρες να αναρτούν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τα πεζοδρόμια της πόλης.

 

 

 

 

 

Δείτε φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί στο Παρίσι: 

Πηγή: AP Newsroom, Reuters, France24, Twitter

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης