Πρώτο θέμα στους «Financial Times» η λίστα Λαγκάρντ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012, 10:37
Πρώτο θέμα στους «Financial Times» η λίστα Λαγκάρντ
Με εύλογη απορία, οι «Financial Times» διερωτώνται γιατί δύο υπουργοί Οικονομικών - την ώρα που η χώρα κατέρρεε - δεν αξιοποίησαν την - αδιαμφισβήτητα «χρήσιμη» - λίστα Λαγκάρντ.

Όπως γράφει η εφημερίδα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο διάδοχός του, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργοί Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τις αρχές του 2012, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια. Σημαντική λεπτομέρεια: εφόσον το ελληνικό Κοινοβούλιο τους παραπέμψει σε δίκη.

Οι «Financial Times» επικαλούνται νομικούς, οι οποίοι -μεταξύ άλλων- υποστηρίζουν ότι η Βουλή της Ελλάδας καλείται να ερευνήσει γιατί δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών δεν καταδίωξαν περίπου 2.000 υπόπτους για φοροδιαφυγή, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. «Το 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε από την κα Λαγκάρντ - η οποία ήταν τότε υπουργός Οικονομικών - ένα CD με τη λίστα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, όμως δεν έδωσε εντολές στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος για τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αργότερα η λίστα "χάθηκε"» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σε άλλο σημερινό άρθρο, η εφημερίδα κάνει αναφορά στη δίκη και την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη. Σύμφωνα με τους «FT», η υπόθεση της δίωξης του δημοσιογράφου έχει πυροδοτήσει έντονη κριτική για το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας. «Αντί να συλλαμβάνουν τους φοροφυγάδες, συνέλαβαν τον δημοσιογράφο που δημοσίευσε τα ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή» είπε στην εφημερίδα ο Αιμίλιος Αβγολέας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Eπιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012, 11:25