Ο επικεφαλής της πυρηνικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια στην Ουκρανία είναι «εντελώς εκτός ελέγχου».

«Κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Ραφαέλ Γκρόσι στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τοποθεσία, που κρατούν οι ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης.

Ο κ. Γκρόσι είπε τη Δευτέρα ότι η ομάδα του ήταν έτοιμη να επισκεφθεί το εργοστάσιο τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν την αποστολή.

Εν τω μεταξύ, ένας Ρώσος αξιωματούχος στην περιοχή Ζαπορίζια δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν όπλα που προμηθεύονταν από τη Δύση για να επιτεθούν στο εργοστάσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιεβγκένι Μπαλίτσκι είπε ότι οι αξιωματούχοι ήταν έτοιμοι να δείξουν στον ΔΟΑΕ πώς οι Ρώσοι φρουρούσαν την πυρηνική εγκατάσταση ενώ οι Ουκρανοί φέρεται να την επιτίθενται, ανέφερε το πρακτορείο.

Η Ρωσία κατέλαβε το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τις πρώτες ημέρες μετά την εισβολή και ο βομβαρδισμός κτιρίων εκεί από τις ρωσικές δυνάμεις προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Ουκρανία εξακολουθεί να λειτουργεί, με ουκρανικό προσωπικό υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

«Ωστόσο, οι επαφές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) με το προσωπικό του εργοστασίου ήταν αποσπασματικές και η αλυσίδα εφοδιασμού εξοπλισμού και ανταλλακτικών είχε διακοπεί», εξήγησε ο κ. Γκρόσι στο Associated Press.

«Υπήρχε επίσης πολύ πυρηνικό υλικό εκεί που πρέπει να επιθεωρηθεί από τον ΔΟΑΕ», συμπλήρωσε.

«Ο λαός της Ζαπορίζια και οι άνθρωποι μακριά από τη Ζαπορίζια βασίζονται σε όλους μας για να αποτρέψουμε τον πόλεμο από το να προκαλέσει πυρηνική τραγωδία», είπε ο κ. Γκρόσι, που διευθύνει τον ΔΟΑΕ, ο οποίος συνεργάζεται με χώρες για να διασφαλίσει την ασφαλή χρήση των πυρηνικών τεχνολογιών.

Τον Ιούνιο, η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας κατηγόρησε τον κ. Γκρόσι ότι είπε ψέματα για την προγραμματισμένη επίσκεψη επιθεώρησης, λέγοντας ότι η Ουκρανία δεν είχε προσκαλέσει την οργάνωσή του και οποιαδήποτε επίσκεψη θα νομιμοποιούσε την παρουσία της Ρωσίας εκεί.

Στη συνέντευξή του την Τρίτη, ο κ. Γκρόσι είπε ότι αυτός και η ομάδα του χρειάζονταν προστασία για να φτάσουν στη Ζαπορίζια, κάτι που σήμαινε τη συνεργασία τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας.

«Καλώ και τις δύο πλευρές να αφήσουν αυτή την αποστολή να προχωρήσει», είπε ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Πηγή: BBC.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης