Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βενεζουέλα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021, 08:26
Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα, αντιμέτωπη από τις αρχές του Μαρτίου με δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 (1.786) σε 24 ώρες, μία ημέρα μετά το ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19 (18), ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο (κρουσμάτων) αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία» στην επικράτεια της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Ο κ. Μαδούρο πρόσθεσε ότι μέσα σε μία εβδομάδα, στη χώρα των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων, επιβεβαιώθηκαν 9.468 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό.

Μέχρι στιγμής η Βενεζουέλα έχει καταγράψει επίσημα 1.662 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων οφείλεται στο μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία, θεωρείται πολύ πιο μολυσματικό και έφθασε στη Βενεζουέλα τον Μάρτιο. Χαρακτήρισε το στέλεχος αυτό «παραλλαγή Μπολσονάρου», από το επώνυμο του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αντιμετωπίζει πολλές επικρίσεις διεθνώς για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία στη χώρα του.

Η αντιπολίτευση και ΜΚΟ τονίζουν εδώ και καιρό ότι οι επίσημοι αριθμοί για την επιδημιολογική κατάσταση είναι πολύ υποτιμημένοι.

Για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, ο πρόεδρος Μαδούρο κήρυξε πως και τη νέα εβδομάδα θα εφαρμοστούν περιορισμοί. Θα πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη.

Από τον Σεπτέμβριο, οι αρχές της Βενεζουέλας εφάρμοσαν ένα ιδιαίτερο σύστημα, με περιοριστικά μέτρα να εφαρμόζονται τη μία εβδομάδα και να χαλαρώνουν την άλλη.

Οι αρχές στο Καράκας άρχισαν τον Μάρτιο εκστρατεία ανοσοποίησης για τον νέο κορωνοϊό, αξιοποιώντας το ρωσικό εμβόλιο, το Sputnik V, καθώς κι ένα κινεζικό, αυτό της εταιρείας Sinopharm. Ως αυτό το στάδιο, η χώρα έχει παραλάβει 250.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου από τα 10 εκατ. που έχει συμφωνήσει να αγοράσει από τη Μόσχα. Αναμένει ακόμα 60.000 δόσεις κάποιου από τα υποψήφια κουβανικά εμβόλια, δύο από τα οποία βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021, 08:33