Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Η Μόσχα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στην έντονη ένταση στην διεκδικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης κατέστησε σαφές ότι το Κρεμλίνο δεν θα διστάσει να βοηθήσει να περιορισθούν οι εχθροπραξίες μεταξύ των αντιπάλων εδώ και πολλά χρόνια αντιπάλων χωρών,  για να μετριασθεί η πρόσφατη κλιμάκωση.

«Εάν επιθυμούν η Ινδία και το Πακιστάν, τότε σίγουρα ναι» δήλωσε ο Ρώσος ΥπΕξ, όταν ερωτήθηκε εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει χώρο για συνομιλίες.
Την άποψη του Λαβρόφ ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥπΕξ Μαρία Ζαχάροβα, η οποία υποστήριξε πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δύο πυρηνικά κράτη χρειάζεται πολιτική και διπλωματική λύση.

Με την αναζωπύρωση της έντασης για το Κασμίρ, εκφράζονται φόβοι από τους αναλυτές για πιθανότητες ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ των δυο  πυρηνικών δυνάμεων – Ινδίας και Πακιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισλαμαμπάντ επιδιώκει τη συμφιλίωση με την Ινδία και κατανοεί ότι ενδεχόμενος πόλεμος μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών θα οδηγήσει σε αμοιβαία καταστροφή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Shah Mehmood Qureshi όταν ερωτήθηκε από την Christiane Amanpour του CNN για την μεγάλη ένταση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, μετά από την διασυνοριακή εναέρια επιχείρηση η οποία για το Νέο Δελχί έγινε με σκοπό την εξάλειψη θέσης τρομοκρατών.

«Θα μπορούσατε να οραματιστείτε τον εν εξελίξει πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν;» ρώτησε η Αμανπούρ.
«Ελπίζω όχι. Αυτό θα ήταν αμοιβαία αυτοκτονία. Το Πακιστάν δεν επιθυμεί να κλιμακωθεί, το Πακιστάν δεν θέλει επιδιώκει να πάρει εχθρική στάση», απάντησε ο Qureshi.

Η Ινδία «στέκεται βράχος για να αντιμετωπίσει τα κακά σχέδια» – δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi για την ένταση με το Πακιστάν.

«Ο εχθρός προσπαθεί να μας αποσταθεροποιήσει, διενεργεί τρομοκρατικές επιθέσεις, θέλει να σταματήσει την ανάπτυξή μας», πρόσθεσε ο Ινδός πρωθυπουργός. «Όλοι οι συμπατριώτες στέκονται σαν βράχος για να αντιμετωπίσουν τα διαβολικά τους σχέδια».

Η ανταλλαγή πυρών ξεκίνησε με την Ινδία να πραγματοποιεί αεροπορική επιδρομή σε απομακρυσμένη κοιλάδα στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa του Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι σκότωσε «πολύ μεγάλο αριθμό» μαχητών της τρομοκρατική ομάδας Jaish-e-Mohammad (JeM) που είχε αναλάβει την ευθύνη για βομβαρδισμούς αυτοκτονίας.

Ινδοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η Ινδία δεν σκόπευε να υποκινήσει  σύγκρουση με το Πακιστάν, καθώς η αεροπορική επιδρομή δεν είχε ως στόχο ούτε πακιστανική στρατιωτική είτε κάποια άλλη υποδομή πολιτών.

Ο ρόλος του Ισραήλ στην διαμάχη

Το Ισραήλ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κλιμακούμενη σύγκρουση της Ινδίας με το Πακιστάν, υποστηρίζει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «The Independent» ο Robert Fisk.

«Επί μήνες, το Ισραήλ επιμελείται επιμελώς μαζί με την εθνικιστική κυβέρνηση BJP της Ινδίας σε πρωτοφανή και πολιτικά επικίνδυνο «αντι-ισλαμιστικό» συνασπισμό. Πρόκειται για ανεπίσημη, μη αναγνωρισμένη συμμαχία, ενώ η Ινδία έχει πλέον γίνει η μεγαλύτερη αγορά ισραηλινών όπλων».

«Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο ινδικός Τύπος να αποκαλύπτει το γεγονός ότι ισραηλινές “έξυπνες βόμβες” του «Rafael Spice-2000» χρησιμοποιήθηκαν από την ινδική αεροπορία στην επίθεση εναντίον των “τρομοκρατών” του Jaish-e-Mohammed (JeM) μέσα στο έδαφος του Πακιστάν». Γράφει ο Φισκ.

«Η Ινδία ήταν ο καλύτερος πελάτης όπλων του Ισραήλ το 2017, καταβάλλοντας530£ εκατομμύρια στερλίνες, για την ισραηλινή αεροπορική άμυνα, συστήματα ραντάρ και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αέρος-εδάφους. Ταπερισσότερα από αυτά τα όπλα δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων   εναντίον Παλαιστινίων στη Γάζα, αλλά και στόχων στη Συρία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης