Οι Ρουμάνοι εκλέγουν σήμερα τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους τους σε μια ψηφοφορία, η οποία αντιμετωπίζεται ως τεστ πριν από τις κρίσιμης σημασίας βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, όμως απειλείται από μεγάλη αποχή λόγω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Στις εκλογές αυτές 43.000 έδρες θα κατανεμηθούν σε έναν γύρο, όμως τη μεγαλύτερη προσοχή των παρατηρητών προσελκύει το Βουκουρέστι, μια μητρόπολη 3 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς η νίκη εκεί μπορεί να καθορίσει το χρώμα της επόμενης κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς πριν από τέσσερα χρόνια είχε ηττηθεί από τη σοσιαλδημοκράτισσα Γκαμπριέλα Φιρέα, η οποία διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, ο Νικούσορ Νταν ελπίζει να πάρει φέτος τη ρεβάνς, καθώς αυτή τη φορά έχει την υποστήριξη όχι μόνο του κεντροδεξιού κόμματός του USR-Plus, αλλά και αυτή του κυβερνώντος Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL).

Σε εθνικό επίπεδο, οι φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Λουντοβίκ Όρμπαν, ο οποίος ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, πιστώνονται από τις δημοσκοπήσεις με έξι ως οκτώ μονάδες προβάδισμα επί των σοσιαλδημοκρατών (PSD), οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί από την εξουσία με πρόταση μομφής πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Αφού κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή μετά την πτώση του κομμουνισμού στα τέλη του 1989, το PSD είδε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων να μειώνεται έπειτα από μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης την οποία άρχισε το 2017 παρά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, σύμφωνα με τους παρατηρητές, το εν λόγω κόμμα εξακολουθεί να έχει ισχυρή υποστήριξη στην επαρχία και υπολογίζει σ’ ένα πειθαρχημένο εκλογικό σώμα που βρίσκεται συχνά στο έλεος «τοπικών βαρόνων», αυτών των σχεδόν αμετακίνητων τοπικών αιρετών αρχόντων από τους οποίους εξαρτάται η χορήγηση κοινωνικών αρωγών ή η κατακύρωση δημόσιων συμβάσεων.

Ένα μείζον διακύβευμα σ’ αυτή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης θα είναι η συμμετοχή. Με σχεδόν 4.700 θανάτους από την Covid-19 να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και μέσο όρο 1.400 νέα κρούσματα την ημέρα, δηλαδή τετραπλάσια απ’ ό,τι αυτή η χώρα των 19 εκατομμυρίων κατοίκων είχε καταγράψει κατά την κορύφωση της πανδημίας, η Ρουμανία είναι ανάμεσα στις περισσότερο πληγείσες από τον κορωνοϊό χώρες στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος προέρχεται από το PNL, διαβεβαίωσε πως η ψηφοφορία «δεν δημιουργεί κινδύνους». Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στα εκλογικά τμήματα, εκτός από τα λίγα δευτερόλεπτα που οι εκλογείς θα πρέπει να τις κατεβάζουν για να ταυτοποιηθούν.

«Το να πάτε να ψηφίσετε δεν είναι πιο επικίνδυνο από το να πάτε για ψώνια», υπογράμμισε ο αρχηγός του κράτους σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης