Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της μυστικής διπλωματίας μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, μετά τη συνάντηση τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στο Βερολίνο, της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένης Σουρανή και του αντίστοιχου συμβούλου και συνεργάτη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. 

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα τονίζουν πως η συνάντηση του Βερολίνου ήταν περιεκτική και θα έχει και συνέχεια. Πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα omegapress η οποία ασχολείται ιδιαίτερα με τη διπλωματική δραστηριότητα της Αθήνας και τα ελληνοτουρκικά, επισημαίνει πως η συνάντηση με την πρωτοβουλία της Γερμανίας η οποία ασκεί αυτήν την περίοδο και την προεδρεία στην ΕΕ, ήταν πλήρης περιεχομένου και οι συζητήσεις αναφέρθηκαν σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ φαίνεται πως σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση υφίστανται και κάποιες εκατέρωθεν δεσμεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι φανερό πως μετά και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Άγκυρα αντιλαμβάνεται πως θα πρέπει να προχωρήσει σε μια πολύ σημαντική κίνηση, με την οποία θα εκτονώσει τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο την ένταση που προκλήθηκε με την Αγία Σοφία.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η κίνηση ενδεχομένως να είναι η άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Με αυτήν την κίνηση θεωρείται πως θα ικανοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος της χριστιανικής κοινής γνώμης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, μετά την ψυχρολουσία με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε χώρο θρησκευτικής λατρείας του Ισλάμ. Οι επόμενες ημέρες – εβδομάδες, θα δείξουν αν και κατά πόσον η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα επαναλειτουργήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σαφή προσπάθεια της Γερμανίας να ενεργοποιήσει στο έπακρον τη διαμεσολάβησή της, ενώ παρατηρείται επίσης, πάντα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια έντονη αίσθηση βιασύνης και ανυπομονησίας εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, η οποία κατά τους διπλωμάτες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις δείχνει να επιθυμεί να υπάρξει μια συνεννόηση και διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης με την Ελλάδα και μάλιστα το ταχύτερα δυνατό.

Επισημαίνεται, πως η διαμεσολάβηση της Γερμανίας έχει ήδη αρχίσει εδώ και μερικές εβδομάδες και έλαβε σάρκα και οστά με την αποστολή του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέφ Μπορέλ, στην Άγκυρα, όπου τέθηκαν και τα θεμέλια αυτής της διαμεσολάβησης.

Προς το παρόν, πολλές λεπτομέρειες όσον αφορά την ατζέντα των επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας αλλά και το ακριβές περιεχόμενο της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο κρατούνται μυστικές. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προφανώς θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες, ενώ κάποια στιγμή και επίσημα αναμένεται και οι δυο πλευρές, Αθήνα και Άγκυρα, να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης