Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει ο νέος κοραναϊός, καθώς ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 17 άτομα, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 571 κρούσματα του εν λόγω ιού. Πρόκειται για μία επιδημία πνευμονίας, όπως έχουν επιβεβαιώσει οι κινεζικές υγειονομικές αρχές.

Η γρήγορη εξάπλωση της ασθένειας έχει προκαλέσει φόβο στους επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Σήμερα, οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα κηρύξουν έκτακτη ανάγκη για την παγκόσμια δημόσια υγεία εξαιτίας του ιού που έχει εξαπλωθεί ραγδαία στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Εκεί εντοπίζεται και η εστία της μόλυνσης, καθώς οι 17 άνθρωποι που έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους από την ασθένεια ζούσαν όλοι στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η πόλη Oυχάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Έκτακτη Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, καθώς αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι χρειάζονται περαιτέρω πληροφορίες προκειμένου να χαρακτηρίσουν την επικινδυνότητα του ιού και να συντάξουν τις συστάσεις που πρέπει να γίνουν όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στα σύνορα των χωρών.

«Η απόφαση για το εάν ή όχι θα κηρύξουμε έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας είναι μία που παίρνω εξαιρετικά σοβαρά και μία που είμαι έτοιμος να πάρω με την κατάλληλη εξέταση όλων των στοιχείων» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπεγέζους. Σε περίπτωση που κηρυχθεί έκτακτη ανάγκη για την παγκόσμια δημόσια υγεία, τότε θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε καραντίνα οι κάτοικοι

Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές Αρχές λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και θέτουν σε καραντίνα περίπου 11 εκατ. κατοίκους που ζουν στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου ξέσπασε η επιδημία.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, εκτός λειτουργίας βρίσκονται όλα τα μεταφορικά μέσα, λεωφορεία, μετρό και τρένα. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί μέχρι πότε θα διαρκέσει το «λουκέτο» στις μεταφορές. Επίσης, οι κινεζικές Αρχές καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν στην πόλη, εκτός κι αν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος.

Σύμφωνα με τις Αρχές, κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί σε συνολικά 24 επαρχίες. Μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί τουλάχιστον 509 άνθρωποι, ενώ ο ιός έως τώρα έχει εξαπλωθεί στην Ασία σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, αλλά και στις ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης