Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες. Ήδη ο αριθμός των περιστατικών του Covid-19 που είναι επιβεβαιωμένα σε ολόκληρο τον κόσμο φτάνει τις 78.000. Χώρες που συνορεύουν με εκείνες όπου ο νέος ιός παρουσιάζει έξαρση, κλείνουν τα σύνορά τους και σταματούν κάθε είδους συναλλαγή.

Μαξίμου: Σύσκεψη για τον κορωνoϊό και τα μέτρα προστασίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει, στις 09:30, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ώστε να εκτιμηθεί η πορεία της προετοιμασίας της χώρας και το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν, επίσης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Εν τω μεταξύ, στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής η έκτακτη ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για το ζήτημα του κορωνοϊού, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώνονται στην Ιταλία, καθώς τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σχετικά με τους Έλληνες μαθητές που βρίσκονται στην Ιταλία στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής, αποφασίστηκε να μην μπουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν, καθώς δεν ταξίδεψαν σε πληγείσες -από τον ιό- περιοχές. Επίσης το Υπουργείο Παιδείας αναστέλλει όλες τις σχολικές εκδρομές προς την Ιταλία.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές, έπειτα από έκτακτη σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, αποφάσισαν τη λήψη ειδικών μέτρων στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, μέσω των οποίων διακινούνται καθημερινά χιλιάδες άτομα από και προς την Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε 11 πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, οι 10 στην ευρύτερη περιοχή Lombardy και η μία στο γειτονικό Veneto, που υπολογίζεται ότι έχει 50.000 πληθυσμό, οι κάτοικοι βρίσκονται σε καραντίνα από το βράδυ της Παρασκευής, ενώ η αστυνομία περιπολεί στους δρόμους και επιβάλλει πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τον περιορισμό.

Μέτρα πρόληψης λαμβάνουν οι Ιταλοί

Στην Ιταλία τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 132, σύμφωνα με την Ιταλική Πολιτική Προστασία. Τουλάχιστον 26 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Επίσης δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ακυρωθούν μεγάλες εκθέσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον. Επιπλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επαρχίας Βένετο, Λούκα Ζαΐα, ακυρώθηκαν οι τελευταίες δύο ημέρες του Καρναβαλιού της Βενετίας, το οποίο προσελκύει τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο. Η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι την 1η Μαρτίου. 

Και στην περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, με πρωτεύουσα την Τεργέστη, από σήμερα Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου μέχρι και το τέλος του μήνα θα παραμείνουν κλειστά τα πανεπιστήμια, όπως και οι μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες της περιοχής.

Τέλος, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά ανέρχεται ήδη στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Η Αυστρία σταματά την κυκλοφορία των τρένων από και προς την Ιταλία

Τρένο που μετέφερε περίπου 300 επιβάτες από τη Βενετία προς το Μόναχο ακινητοποιήθηκε στην ιταλική πλευρά των συνόρων στο πέρασμα του Μπρένερ, πριν επιτραπεί να συνεχίσει μετά το αποτέλεσμα των εξετάσεων, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές.

«Ο συναγερμός ήρθη» και «μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως» εξήγησε το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας σε ανακοίνωσή του. Προληπτικά οι αρχές θα κρατήσουν τα στοιχεία ταυτότητας όλων των επιβατών του συρμού που θα αποβιβαστούν στην αυστριακή επικράτεια, πρόσθεσε. Το πέρασμα του Μπρένερ αποτελεί σημαντικό κόμβο των σιδηροδρομικών μεταφορών μεταξύ Ιταλίας, Αυστρίας και Γερμανίας.

Το τρένο μετέφερε κυρίως Αυστριακούς και Γερμανούς. Αποφασίστηκε να ακινητοποιηθεί, όταν ο ιταλικός κρατικός οργανισμός των σιδηροδρόμων ενημέρωσε την αυστριακή εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών ÖBB ότι δύο επιβάτιδες είχαν πυρετό, όπως διευκρίνισε το αυστριακό Υπουργείο Εσωτερικών. Οι ιταλικές αρχές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19, τα οποία ξεπέρασαν τα 150 το Σάββατο και τρία εκ των οποίων αποδείχθηκαν θανατηφόρα. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να αποκλειστούν οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο, οι βόρειες περιφέρειες Λομβαρδία και Βένετο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νίχαμερ, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού, η οποία θα συγκληθεί σήμερα Δευτέρα για να συζητήσει το ενδεχόμενο να επιβληθούν έλεγχοι στα σύνορα με την Ιταλία. Στην Αυστρία έχουν καταγραφεί 181 ύποπτα κρούσματα του νέου ιού, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

Τι αποφασίστηκε για τη χώρα μας κατά την έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μη ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Οι επιστήμονες είπαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία.

Επίσης κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης