«Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας» δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με ανάρτηση του στο Twitter. Ο κ. Ζελένσκι έκανε τη δήλωση στο κέντρο του Κιέβου και σε αυτή σημειώνει ότι «υπάρχουν πολλές ψεύτικες πληροφορίες στο διαδίκτυο ότι καλώ τον στρατό μας να καταθέσει τα όπλα και ότι υπάρχει εκκένωση. Είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας. Τα όπλα μας είναι η αλήθεια μας, είναι η χώρα μας, τα παιδιά μας και θα τα προστατεύσουμε». 

Δείτε ζωντανή εικόνα από την πλατεία Μαΐντάν: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Το βράδυ της Παρασκευής ο Ζελένσκι είπε σε δραματικούς τόνους ότι «σήμερα κρίνεται η τύχη της Ουκρανίας», ενώ τα στρατεύματα της Ρωσίας προωθούνται και πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο το κέντρο του Κιέβου, ενώ η θηλιά σφίγγει στη Μαριούπολη και στο Χάρκοβο. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους συμπατριώτες του αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, υπογραμμίζοντας ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες και εκτιμώντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν άμεσα να καταλάβουν το Κίεβο. Με αυτή του τη δήλωση ο κ. Ζελένσκι εξέφρασε έμμεσα το παράπονο του ότι τον εγκατέλειψε η Δύση, κάτι που είχε κάνει ευθέως την Παρασκευή με δηλώσεις και μηνύματα του προς Ευρωπαίους ηγέτες. Ανέδειξε, ταυτόχρονα, την έλλειψη συνοχής και αλληλεγγύης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ουδεμία ουσιαστική βοήθεια έχει προσφέρει στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να πω πολύ ειλικρινά: αυτή η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από την ημέρα. Πολλές πόλεις μας δέχονται επίθεση: Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, οι άνδρες και οι γυναίκες στο Ντονμπάς, οι πόλεις της νότιας Ουκρανίας. Ιδιαίτερη προσοχή στο Κίεβο – δεν μπορείς να χάσεις την πρωτεύουσα! Σε όλα τα μέτωπα αυτήν τη νύχτα, ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του για να κάμψει την αντίστασή μας – ποταπά, σκληρά και απάνθρωπα. Απόψε θα εισβάλουν». 

Μητέρα με το παιδί της βρίσκουν καταφύγιο στο μετρό του Κιέβου

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι κρίνεται η μοίρα της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι σε εξέλιξη είναι επίσης ο αγώνας στο διπλωματικό μέτωπο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας φέρεται να αρνήθηκε πρόταση να φυγαδευτεί στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «είμαστε όλοι εδώ».

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι Σεργκέι Νικιφόροφ δήλωσε αργά χθες, Παρασκευή, πως η ηγεσία του Κιέβου είναι σε επαφή με τη Μόσχα για την ενδεχόμενη διεξαγωγή συνομιλιών, όμως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ουκρανία απέρριψε αρχικά τις συνομιλίες και ανέβαλε τη λήψη απόφασης μέχρι το Σάββατο.

Η Ρωσία είχε αποδεχθεί προηγουμένως την πρόταση του Ζελένσκι για συνομιλίες, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να τη χαρακτηρίζει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ρωσία θεωρεί πως η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ θα ήταν ο ιδανικός τόπος συνάντησης.

Κάτοικοι του Κιέβου πέρασαν τη νύχτα σε υπόγεια, καταφύγια και σταθμούς του μετρό

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πέτερ Σιγιάτρο πρότεινε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στη χώρα του. Αμφότερες οι πλευρές έλαβαν πρόσκληση και διαμήνυσαν ότι εξετάζουν την πρόταση, δήλωσε Ούγγρος αξιωματούχος.

Οι ήχοι εκρήξεων και πυρών πυροβολικού ακούγονται όλο και πιο δυνατά στην πλατεία Μαϊντάν στο κέντρο του Κιέβου, οι κάτοικοι του οποίου πέρασαν τη νύχτα σε καταφύγια, υπόγεια και σταθμούς του μετρό, ενώ λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στα προάστια της πόλης, συνεχίζονταν οι μάχες.

Σφοδρά πυρά από διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας αναφέρθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας ο οποίος είπε ότι ανέμενε πως ο ρωσικός στρατός θα επιτίθετο στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανική βάση δυτικά του Κιέβου στη διάρκεια της νύχτας, περίπου επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Νωρίτερα στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν πληροφορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα επιχείρησαν να επιτεθούν σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βορειοανατολικά της πόλης, στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου. Μάχες αναφέρονται ακόμη στον βόρειο τομέα Όντολον.

Στις 5.30 το πρωί του Σαββάτου ακούστηκαν σειρήνες στο Χάρκοβο. Μάχες διεξάγονται επίσης κοντά στις πόλεις της νότιας Ουκρανίας Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό, σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου. «Σφοδρές μάχες σημειώνονται κοντά στη Μαριούπολη], δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μικάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. «Όμως δεν υπάρχει περίπτωση η Μαριούπολη να παραδοθεί ή να καταληφθεί».

Ο χάρτης των συγκρούσεων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης