Συμφωνία – μαμούθ για την προμήθεια έως και 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, η οποία θα ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση των χωρών της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο αναμένεται να ανακοινώσουν το πρωί της Παρασκευής ο Τζο Μπάιντεν και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται τρεις αξιωματούχους με γνώση του θέματος, αυτή η τεράστια ποσότητα αναμένεται να παραδοθεί στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρώπη προμηθεύεται ετησίως περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία και έχει θέσει ως στόχο να μειώσει αυτή την ποσότητα κατά δύο τρίτα έως το τέλος του έτους. «Πρόκειται για περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό ΥΦΑ που είχαμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν. Από την πλευρά του Λευκού Οίκου δεν έγινε κάποιο σχόλιο.

Η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι ένα από τα ζητήματα αιχμής που απασχολούν την Ε.Ε. μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και η προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων έχει γίνει ακόμη πιο επείγουσα, μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητήσει να γίνονται οι πληρωμές από τις «μη φιλικές χώρες» μόνο σε ρούβλια, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ευρωπαίων.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης