Ενάμιση χρόνο κράτησαν οι συνομιλίες προκειμένου να επιτευχθεί, την περασμένη εβδομάδα, μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την κανονικοποίηση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ, αποκάλυψε απόψε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ. Οι τελικές λεπτομέρειες επιλύθηκαν την Τετάρτη.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών εντάθηκαν πριν από περίπου έξι εβδομάδες, καθώς τα ΗΑΕ είδαν μια ευκαιρία να εμποδίσουν το Ισραήλ να προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης, προσφέροντας στη χώρα μια πιο σημαντική νίκη, πρόσθεσε ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ρωτήθηκε για πόσο διάστημα συμφώνησε το Ισραήλ να αναστείλει την προσάρτηση, ο Κούσνερ απάντησε μόνο ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να εφαρμοστεί η συμφωνία.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Κούσνερ εκτίμησε ότι υπάρχουν «ισχυρές πιθανότητες» να προχωρήσουν και άλλες αραβικές χώρες σε συμφωνία με το Ισραήλ εντός των επόμενων μηνών. Έδωσε την απάντηση αυτή όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι αν υπάρχει πιθανότητα να οριστικοποιηθεί κάποια άλλη, παρόμοια συμφωνία, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, που χαρακτήρισε «προδοσία» τη συμφωνία, είπε ότι ήταν «σχετικά αναμενόμενες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, άφησε και αυτός να εννοηθεί ότι και άλλες αραβικές χώρες ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΑΕ. Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κι ο πρίγκιπας διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ή κάποιος άλλος αξιωματούχος των ΗΑΕ, θα προσκληθούν στον Λευκό Οίκο για την επίσημη τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.

Ο Ο’Μπράιεν είπε ότι μετά την εξέλιξη αυτή ο Ντόναλντ Τραμπ αξίζει να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης. «Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, όμως δεν θα εκπλησσόμουν αν ο πρόεδρος τελικά προταθεί για το βραβείο Νόμπελ», είπε χαρακτηριστικά ο σύμβουλός του.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης