Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δώδεκα τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς που ερρίφθησαν το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο του Στρασβούργου, κοντά στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης.

Ο δράστης φέρεται να είναι ένας 29χρονος με ποινικό μητρώο, ιδίως για κλοπές, ο οποίος βρισκόταν σε «λίστα παρακολούθησης» των γαλλικών αρχών.
Ο δράστης της επίθεσης συνεχίζει ακόμη να διαφεύγει τη σύλληψη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο δράστης έχει απασχολήσει την αστυνομία στο παρελθόν και το όνομά του έχει συμπεριληφθεί στο περίφημο «fishier F», που καταγράφονται οι ύποπτοι για τρομοκρατικές επιθέσεις.
«Ο φερόμενος δράστης της ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε σήμερα στο κέντρο του Στρασβούργου ήταν γνωστός στις αρχές για εγκληματικές δραστηριότητες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι πολλοί από τους τραυματίες από την επίθεση βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο εισαγγελέας, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας, ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

O δράστης, ο οποίος ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές βρισκόταν υπό παρακολούθηση και το πρωί της Τρίτης εντοπίστηκε το κρησφύγετό του με εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά .

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως κατά του πλήθους. Συγκεκριμένα κινήθηκε από ένα μπαρ στην κεντρική οδό Grande Rue και πέρασε στη Rue des Arcades πυροβολώντας αδιακρίτως τον κόσμο, για να καταλήξει στην πλατεία Cleber όπου βρίσκεται η χριστουγεννιάτικη αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν επίσης όσους βρίσκονταν στο κτίριο να παραμείνουν εκεί και να μην βγουν έξω.

Εικόνα από το Στρασβούργο:

“Πυροβολισμοί στο κέντρο του Στρασβούργου. Παρακαλούμε όλους να μείνουν στα σπίτια τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Αλέν Φοντανέλ.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.

 Φωτογραφίες από τα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν πολίτες να κρύβονται σε εσωτερικούς χώρους.

Φωτογραφίες από το κέντρο της πόλης δείχνουν ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ενεργοποίησε το διυπουργικό κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσεων
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ενεργοποίησε αργά το βράδυ της Τρίτης (τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας) το διυπουργικό κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης του υπουργείου Εσωτερικών, μετά την αιματηρή επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, ανακοίνωσε το Ματινιόν.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, ο Φιλίπ «αποφάσισε την ενεργοποίηση του διυπουργικού πυρήνα αντιμετώπισης κρίσεων» ώστε να συντονιστεί το έργο των συναρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών για τη διαχείριση της επίθεσης στο Στρασβούργο.

Γιούνκερ: Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα των πυροβολισμών στο Στρασβούργο
«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα των πυροβολισμών στο Στρασβούργο, τους οποίους καταδικάζω απόλυτα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το Στρασβούργο είναι εξ ορισμού η πόλη σύμβολο της ευρωπαϊκής ειρήνης και της δημοκρατίας. Των αξιών που υπερασπιζόμαστε πάντα. Η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας», καταλήγει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Μαρτυρίες Ελλήνων δημοσιογράφων και ευρωβουλευτών

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Σταύρος Ιωαννίδης δήλωσε ότι βρίσκεται σε ένα ξενοδοχείο σε 100 μέτρα από το σημείο που φαίνεται ότι έγινε επίθεση, και άκουσε κρότους, για τους οποίους, όπως ανέφερε, «δεν καταλάβαμε ότι είναι πυροβολισμοί». Ο Σταύρος Ιωαννίδης έκανε λόγο για πληροφορίες ότι ο δράστης ή δράστες έχουν καλάσνικοφ. «Δεν μπορούμε να βγούμε, ο κόσμος εκκενώνει την περιοχή, τρέχουν κάποιοι στο σημείο που τους έχουν υποδείξει οι αστυνομικοί» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος του σταθμού Απόστολος Μαγγηριάδης, ο οποίος βρίσκεται σε εστιατόριο, κοντά στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Στρασβούργου, σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για τρεις νεκρούς.

«Είμαι στο εστιατόριο… Είμαστε κλειδωμένοι με κλειστά τα φώτα. Περιμένουμε ποια θα είναι η εξέλιξη του συμβάντος. Υπάρχουν πληροφορίες από πολίτες ότι οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή. Είδα από τα παράθυρα κόσμο να τρέχει. Είμαστε στο πίσω μέρος του εστιατορίου και περιμένουμε να ελευθερώσει η αστυνομία το χώρο» τόνισε ο Απόστολος Μαγγηριάδης.
Η επίθεση εκδηλώθηκε σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από το εστιατόριο στο οποίο βρισκόταν μαζί με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως ανέφερε στο Πρακτορείο η επίθεση εκδηλώθηκε μεταξύ των πλατειών Κλεμπέρ και Γκούτεμπεγκ κοντά στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Στρασβούργου.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως με εντολή της αστυνομίας θα παραμείνουν τουλάχιστον για δύο ακόμη ώρες στο εστιατόριο.

O Μανώλης Κεφαλογιάννης μιλώντας στο cretapost.gr διαβεβαίωσε ότι όλοι οι συνάδελφοί του με τους οποίους μπόρεσε να μιλήσει είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως διηγήθηκε ο ίδιος, κινούνταν μαζί με κάποια άτομα στον δρόμο με κατεύθυνση προς το ξενοδοχείο του, όταν ξαφνικά αντιλήφθηκαν κόσμο να τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση και τους αστυνομικούς να κατευθύνουν τους πολίτες σε καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες προκειμένου να προφυλαχθούν.

«Βρισκόμασταν σε απόσταση 100 μέτρων από το συμβάν. Πληροφορηθήκαμε ότι είχαν πέσει πυροβολισμοί και είδαμε δύο ανθρώπους πεσμένους στον δρόμο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και τα άτομα που τον συνόδευαν οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος όπου και παρέμειναν για λίγο. Στη συνέχεια ο κ. Κεφαλογιάννης, μπόρεσε να επιστρέψει στο ξενοδοχείο του, λόγω της γειτνίασης του κτηρίου με το σημείο όπου βρισκόταν.

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή ανέφερε στο twitter:

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος βρίσκεται στο Στρασβούργο και ανέφερε τα εξής:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης