Ο συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία των Ταλιμπάν, μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, έφτασε σήμερα στην Καμπούλ για συνομιλίες με άλλα μέλη του ισλαμιστικού κινήματος και πολιτικούς για την δημιουργία μιας νέας αφγανικής κυβέρνησης.

“Θα βρίσκεται στην Καμπούλ για να συναντήσει εκπροσώπους των τζιχαντιστών και πολιτικούς για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς”, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μουλάς Μπαράνταρ επέστρεψε την Τρίτη, δύο ημέρες μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, προερχόμενος από το Κατάρ, όπου ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματός τους.

Αυτός αφίχθη στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν. Η πόλη αυτή ήταν το κέντρο της εξουσίας των Ταλιμπάν μεταξύ του 1996 και του 2001. Στην ομώνυμη επαρχία γεννήθηκε εξάλλου το κίνημα αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, ο οποίος γεννήθηκε στην επαρχία Ουρουζγκάν, στο νότιο Αφγανιστάν, και μεγάλωσε στην Κανταχάρ, είναι ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν μαζί με τον μουλά Όμαρ, ο οποίος πέθανε το 2013, αλλά απέκρυπταν τον θάνατό του για δύο χρόνια.

Όπως αριθμός Αφγανών, η ζωή του σημαδεύτηκε από την σοβιετική εισβολή το 1979 και έγινε μουτζάχιντ, ενώ πιστεύεται ότι ήταν συμπολεμιστής του μουλά Όμαρ. Το 2001 μετά την αμερικανική επέμβαση και την πτώση των Ταλιμπάν, μετείχε σε μικρή ομάδα ανταρτών οι οποίοι είχαν πρόθεση να συνάψουν συμφωνία με την οποία θα αναγνώριζαν την κυβέρνηση της Καμπούλ. Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή αποδείχθηκε ανεπιτυχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν συνελήφθη το 2010 στο Καράτσι, στο Πακιστάν, ήταν ο στρατιωτικός επικεφαλής των Ταλιμπάν. Το 2018 αφέθηκε ελεύθερος, έπειτα από πιέσεις ιδιαίτερα της Ουάσινγκτον. Ως πρόσωπο που είναι σεβαστό μεταξύ των υποστηρικτών διαφόρων τάσεων των Ταλιμπάν, ο Μπαράνταρ διορίστηκε στη συνέχεια επικεφαλής του πολιτικού τους γραφείου που βρισκόταν στο Κατάρ.

Από εκεί ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς που οδήγησαν στην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και στη συνέχεια των ειρηνευτικών συνομιλιών με την αφγανική κυβέρνηση που δεν απέφεραν καρπούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης