Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, το τάνκερ Pacific Zircon την ώρα που βρισκόταν στα ανοιχτά του Κόλπου του Ομάν, γεγονός που οδήγησε στην «αντανακλαστική» αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Η είδηση έγινε αρχικά γνωστή από αξιωματούχους, ενώ στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τον πέμπτο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με τον διοικητή του, Τίμοθι Χόκινς, να δηλώνει: «Γνωρίζουμε για το περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται ένα εμπορικό σκάφος». Το Associated Press ήρθε σε επαφή με αξιωματούχο της Άμυνας, ο οποίος τόνισε ότι ένα πετρελαιοφόρο με σημαία Λιβερίας χτυπήθηκε σε επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανοιχτά του Κόλπου του Ομάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεξαμενόπλοιο διαχειρίζεται η Eastern Pacific Shipping με έδρα τη Σιγκαπούρη, εταιρεία που ανήκει στον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Idan Ofer.

Σύμφωνα με το MarineTraffic, το Pacific Zircon εθεάθη για τελευταία φορά στα ανοιχτά της Liwa του Ομάν το πρωί της Δευτέρας. Αναχώρησε από το Σοχάρ του Ομάν το απόγευμα της Δευτέρας με προορισμό το λιμάνι του Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή.

Η τελευταία θέση του Pacific Zircon στο MarineTraffic.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή της, η Eastern Pacific Shipping ανέφερε ότι το Pacific Zircon, που μετέφερε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, «χτυπήθηκε από βλήμα» περίπου 150 μίλια (240 χιλιόμετρα) από τις ακτές του Ομάν.

«Είμαστε σε επικοινωνία με το σκάφος και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ρύπανση. Όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές», ανέφερε η εταιρεία και προσέθεσε ότι «υπάρχει κάποια μικρή ζημιά στο κύτος του σκάφους, αλλά δεν υπάρχει διαρροή φορτίου ή εισροή νερού».

Το περιστατικό σημειώθηκε στον Κόλπο του Ομάν.

Αύξηση των τιμών πετρελαίου λόγω της επίθεσης

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν, διαγράφοντας προηγούμενες απώλειες, έπειτα από το περιστατικό στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο 65 σεντς, ή 0,7%, στα 94,51 δολάρια το βαρέλι στις 10:54 (ώρα Ελλάδος).

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν 35 σεντς, ή 0,4%, στα 87,27 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν περισσότερο από $1 νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

«Η επίθεση εναντίον δεξαμενοπλοίου είναι μια πρόκληση της Τεχεράνης»

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα εναντίον δεξαμενοπλοίου στα ανοιχτά της ακτής του Ομάν είναι μια “πρόκληση” του Ιράν, εχθρού του εβραϊκού κράτους», υποστήριξε σχετικά με το περιστατικό ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί, ενώ ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων κατηγόρησε για την επίθεση το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μη επανδρωμένα αεροπλάνα που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «τα ίδια με αυτά που οι Ιρανοί πωλούν στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία».

«Αυτή είναι μια ιρανική πρόκληση», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι το περιστατικό είχε στόχο να «διαταράξει» τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου που αρχίζει την Κυριακή στο Κατάρ.

Δεν πρόκειται για μια «ιρανική νίκη» επί του Ισραήλ, πρόσθεσε, καθώς το πλοίο που έγινε στόχος είναι εν μέρει ιδιοκτησία ισραηλινού επιχειρηματία.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nournews, που συνδέεται με τους σκληροπυρηνικούς στην ιρανική κυβέρνηση, κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση εναντίον του δεξαμενοπλοίου. «Οι κακουργίες των Σιωνιστών στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου άρχισαν νωρίτερα. Οι περιφερειακές αθλητικές συναντήσεις και η κρίση με το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ ενεργοποίησαν τον Εβραϊκό-Αραβικό άξονα για να εμπλέξουν ταυτόχρονα το Κατάρ και το Ιράν, βοηθούσης της ατμόσφαιρας που επικρατεί στα μέσα ενημέρωσης», σύμφωνα με το λογαριασμό του Nournews στο Twitter.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης