Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για την υπόθεση Ντεμιρτάς

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019, 14:30
Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για την υπόθεση Ντεμιρτάς

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε σήμερα πως η Τουρκία παραβίασε την ελευθερία έκφρασης του Κούρδου αντιπολιτευόμενου Σελαχατίν Ντεμιρτάς, όταν τον καταδίκασε ποινικά, επειδή εξέφρασε την άποψή του σε τηλεοπτική εκπομπή.

Αφού εξέτασε τις δηλώσεις που είχαν γίνει το 2005 στην τηλεόραση από τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, φιλοκούρδο ηγέτη που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στη φυλακή και του οποίου την απελευθέρωση το ΕΔΑΔ είχε ζητήσει μάταια το φθινόπωρο, «το Δικαστήριο εκτιμά πως, στο σύνολό τους, οι δηλώσεις αυτές δεν μπορεί να θεωρηθεί πως περιέχουν έκκληση για χρήση βίας, για ένοπλη αντίσταση ή για εξέγερση, ούτε πως αποτελούν ομιλία μίσους».

Πρώην ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι φυλακισμένος από τον Νοέμβριο 2016 και κατηγορείται ότι διηύθυνε μια «τρομοκρατική οργάνωση». Η δίκη του πρόκειται να επαναληφθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Τουρκία.

Τον Νοέμβριο 2018, το ΕΔΑΔ είχε καλέσει την Άγκυρα να απελευθερώσει τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς «το συντομότερο», εκτιμώντας πως με την παράταση της κράτησής του επιδιώκεται «ο ανομολόγητος στόχος να καταπνιγεί ο πλουραλισμός στην Τουρκία».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας ένοπλης οργάνωσης που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, είχε γρήγορα απορρίψει αυτήν την απόφαση εκτιμώντας πως δεν είναι υποχρεωτική.

Το ΕΔΑΔ εξέτασε σήμερα μια άλλη προσφυγή που χρονολογείται από το 2010 και αφορά στις δηλώσεις που είχε κάνει τηλεφωνικά σε μια τηλεοπτική εκπομπή ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, με την ιδιότητά του τότε «ως προέδρου της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και εκπροσώπου της δημοκρατικής πλατφόρμας του Ντιγιάρμπακιρ».

Στην παρέμβασή του αυτή ο Ντεμιρτάς είχε καλέσει «τις Αρχές και την κοινή γνώμη να λάβουν υπ' όψιν τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο κ. Οτσαλάν, ο φυλακισμένος αρχηγός του PKK, στον προσδιορισμό μιας ειρηνικής λύσης στο κουρδικό πρόβλημα καθώς και να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησής του», αναφέρει το ΕΔΑΔ σε ανακοίνωση.

Έπειτα από αυτές τις δηλώσεις, ο Ντεμιρτάς είχε κατηγορηθεί για «προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Το Δικαστήριο εκτιμά ομοφώνως «πως η ποινική διαδικασία που ανελήφθη εναντίον του προσφεύγοντος με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης δεν αποτελούσε απάντηση σε κάποια επιτακτική κοινωνική ανάγκη, δεν ήταν ανάλογη των νόμιμων στόχων που επιδιώκονταν και ως εκ τούτου δεν ήταν απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία», έκρινε το ΕΔΑΔ, το νομικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι εγκατεστημένο στο Στρασβούργο. Ένας πολίτης δεν μπορεί να προσφύγει σ' αυτό παρά μόνον αφού έχει εξαντλήσει όλες τις νομικές προσφυγές στη χώρα του.

Κατά συνέπεια, η Τουρκία καταδικάσθηκε να καταβάλει στον Κούρδο αντιπολιτευόμενο 2.500 ευρώ για ηθική αποζημίωση και 1.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019, 14:51