Το κλειδί για τη χαλάρωση με ασφάλεια των μέτρων lockdown που έχουν επιβληθεί στη Βρετανία για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού αποτελούν τα εμβόλια, οι θεραπείες και τα τεστ σε ευρεία κλίμακα, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, καθώς η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ορίσει έναν οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

«Τα δύο ή τρία πράγματα που θα παίξουν όντως σημαντικό ρόλο αν θέλουμε να χαλαρώσουμε το lockdown με ασφάλεια και υπευθυνότητα είναι βεβαίως το εμβόλιο και οι θεραπείες, αλλά επίσης τα τεστ, το να μπορούμε να τα κάνουμε σε ευρεία κλίμακα» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο Sky News.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο πνεύμα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό LBC, ο Ράαμπ υπογράμμισε ότι τα βήματα που θα γίνουν για τη χαλάρωση του lockdown στην Αγγλία δεν θα εξαρτηθούν μόνον από έναν δείκτη, όπως είναι ο αριθμός των κρουσμάτων.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σημαντικός, όπως και το επίπεδο του (δείκτη αναπαραγωγής) R -είναι καλό να βλέπουμε το επίπεδο του R κάτω από 1-, υπάρχει και η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS), υπάρχει η διάθεση του εμβολίου» δήλωσε.

«Δεν υπάρχει μία μόνο ασφαλής φόρμουλα ή ένας συγκεκριμένος δείκτης που να βρίσκεται πάνω από όλες τις άλλες παραμέτρους που θα παίξουν ρόλο για να αποφασιστεί αυτό» πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα δώσει στη δημοσιότητα έναν οδικό χάρτη για τη χαλάρωση του lockdown στις 22 Φεβρουαρίου.

Σε δηλώσεις που έκανε παράλληλα στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC, ο Ράαμπ τόνισε ότι η Κίνα πρέπει να συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στην έρευνά του για την προέλευση του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να κατανοήσει ποιος ευθύνεται.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν εκφράσει ανησυχίες όσον αφορά την πρόσβαση που παραχωρήθηκε στην αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ερευνά την προέλευση του νέου κορωνοϊού στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός αυτός στα τέλη του 2019.

«Θέλουμε να δούμε να υπάρχει πλήρης συνεργασία» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι ο κόσμος χρειάζεται να μάθει λεπτομέρειες για την προέλευση του ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού, «διότι τότε το ζήτημα της ευθύνης θα μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά επίσης ειλικρινά, κοιτάζοντας μπροστά, να μπορέσουμε να αντλήσουμε διδάγματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης