Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν εδώ και λίγη ώρα βίντεο που φέρoνται να αποτυπώνουν την στιγμή που ο 32χρονος στο Ανσί της Γαλλίας επιτίθεται σε παιδιά που βρισκόταν σε παιδική χαρά.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Το χρονικό της επίθεσης:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν 09:45 το πρωί όταν στο συνήθως φιλησυχο Annesy, σήμανε κόκκινος συναγερμός. Αμέσως έσπευσαν στο πάρκο «Οι κήποι της Ευρώπης» πολλά ασθενοφόρα, μεγάλη αστυνομική δύναμη καθώς και στρατιωτικές μονάδες. Μόλις είχε αναφερθεί από τον ασύρματο πως ένας άνδρας γύρω στα 30 επιτέθηκε με μαχαίρι σε μια ομάδα μικρών παιδιών ηλικίας νηπιαγωγείου. Ο απολογισμός ήταν βαρύς.

Τελικά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση τραυματίστηκαν από τις μαχαιριές πέντε άτομα, εκ των οποίων τέσσερα μικρά παιδιά στην πλειονότητα τους ηλικίας 3 ετών, αλλά και ένας ενήλικας. Τα δύο παιδάκια και ο άνδρας μεταφέρθηκαν αμέσως με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όντας σε σοβαρή κατασταση κι από τότε νοσηλεύονται στην εντατική. 

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του δράστη:

Δείτε το βίντεο με τον δράστη τη στιγμή που απομακρύνεται ατάραχος από το σημείο του μακελειού:

Η περιοχή του Annesy σε κόκκινο κύκλο όπου σημειώθηκε το μακελειό

Οι Αρχές ασφαλείας κατάφεραν να ακινητοποιήσουν επί τόπου τον δράστη και να τον συλλάβουν, «μετά την άμεση παρέμβαση της αστυνομίας», όπως έγραψε στο Twitter ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν. Πρόκειται για τον Abdalmasih H., ηλικίας 32 ετών, γεννημένο το 1991, με καταγωγή από τη Συρία.

Η στιγμή της σύλληψης του 32χρονου δράστη Abdalmasih H.

 

 

Στην ανωτέρω φωτογραφία ο δράστης της επίθεσης Abdalmasih H, όπως είκονίζεται σε πρώτο πλάνο στη φωτογραφία που δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα η Γαλλική εφημερίδα “Le Dauphine”.

Ένας μεγάλος αριθμός διασωστών, αστυνομικών, αλλά και στρατιωτικών, βρίσκονται στον τόπο του εγκλήματος, στις γαλλικές Άλπεις. Επί τόπου έσπευσε και ο νομάρχης.

Για το συμβάν ενημερώθηκε αμέσως η προεδρία της Γαλλίας καθώς και η κυβέρνηση. Στη Γαλλική εθνοσυνέλευση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε προ ολίγου πως η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπόρν σπεύδει στο Ανσί. 

Η Γαλλική Le Monde, αναφέρει πως ο δράστης έχει καταθέσει επίσημα αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου. Το όνομά του, δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία λίστα ή φάκελο, ή σε ειδική αναφορά, των Γαλλικών μυστικών υπηρεσιών και των αρχών ασφαλείας. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει αρμόδια αστυνομική πηγή στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP). 

Για πράξη απόλυτης δειλίας κάνει λόγο ο πρόεδρος Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για επίθεση απόλυτης δειλίας στο Ανσί. «Παιδιά και ένας ενήλικας βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου. Το έθνος είναι σε κατάσταση σοκ», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο άνδρας επιτέθηκε σε παιδιά περίπου τριών ετών που βρίσκονταν σε παιδική χαρά στο μεγάλο πάρκο που γειτνιάζει με τη λίμνη του Ανσί (ανατολική Γαλλία).

«Συνέβη στις 9:45 [10:45 ώρα Ελλάδας] σήμερα το πρωί, με μαχαίρι», κοντά στον κήπο της Ευρώπης, πολυσύχναστο πάρκο που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης του Ανεσί, ανέφερε από την πλευρά της η νομαρχία, που είχε ανακοινώσει προηγουμένως προσωρινό απολογισμό οκτώ τραυματιών.

«Πήδηξε (μέσα στην παιδική χαρά), άρχισε να φωνάζει και μετά πήγε προς τα καροτσάκια, χτυπώντας κατ’ επανάληψη τα μικρά με μαχαίρι», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας που είπε πως λέγεται Φερντινάν στο BFM TV.

«Μαμάδες έκλαιγαν, όλοι έτρεχαν», δήλωσε ο Ζορζ, ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας και ιδιοκτήτης κοντινού εστιατορίου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πλάνα που δείχνουν αρκετούς αστυνομικούς να εξουδετερώνουν ένα άτομο σε πάρκο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν αντέδρασε αμέσως στο Twitter: «Αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν από άτομο οπλισμένο με μαχαίρι σε πλατεία στο Ανεσί. Το άτομο συνελήφθη χάρη στην ταχεία επέμβαση των δυνάμεων της τάξης».

Κέντρο διαχείρισης κρίσης συστάθηκε στη νομαρχία της Άνω Σαβοΐας, η οποία έθεσε επίσης σε λειτουργία μηχανισμό πληροφοριών για το κοινό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dauphiné libéré, τα θύματα διακομίστηκαν στο νοσοκομειακό κέντρο Annecy Genevois και οι μάρτυρες οδηγήθηκαν σε κτίριο κοντά στο σημείο της επίθεσης, η περιοχή της οποίας αποκλείστηκε από σημαντική αστυνομική δύναμη.

Πολύ σοβαρή επίθεση

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο BFM TV, μετά την επίθεση, ο άνδρας προσπάθησε να διαφύγει από την παιδική χαρά και επιτέθηκε σε ηλικιωμένο πρόσωπο προτού συλληφθεί πολύ γρήγορα από την αστυνομία.

Η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπρον-Πιβέ ζήτησε«να τηρηθεί σιγή ενός λεπτού για τα παιδιά, για τις οικογένειές τους, έπειτα από αυτή την πολύ σοβαρή επίθεση».

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και ο Ζεράλ Νταρμανέν αναμένονται επί τόπου, δήλωσαν συνεργάτες τους στο AFP.

«Τρομακτική επίθεση σήμερα το πρωί στο Πακιέ στο Ανεσί. Όλες οι σκέψεις μου στα θύματα και τις οικογένειές τους», έγραψε στo Twitter ο δήμαρχος Φρανσουά Αστόργκ, καλώντας το κοινό να αποφύγει την περιοχή του Πακιέ.

Aντέδρασε αμέσως το σύνολο του πολιτικού κόσμου

«Η φρίκη μας κατέλαβε όλους», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Αναγέννηση (προεδρική πλειοψηφία) στην Εθνοσυνέλευση Ορόρ Μπερζέ, ενώ ο Ερίκ Σιοτί (Οι Ρεπουμπλικάνοι, δεξιά) έκανε λόγο για «τεράστια συγκίνηση και μεγάλη οργή».

«Η έρευνα θα προσδιορίσει τις περιστάσεις, όμως φαίνεται πως ο δράστης είχε το ίδιο προφίλ το οποίο βρίσκουμε συχνά στις επιθέσεις αυτές. Πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα χωρίς αφέλεια, με δύναμη και διαύγεια», είπε ακόμη, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

«Πώς είναι δυνατό; Επίθεση σε παιδιά! Να τα χτυπάνε με μαχαίρι! Η καρδιά μας ράγισε που το ζήσαμε», είπε από την πλευρά του ο Ζαν-Λικ Μελανσόν (Ανυπόταχτη Γαλλία, ριζοσπαστική αριστερά).

«Φρίκη και τρόμος», είπε από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού (RN, ακροδεξιά).

 Πηγή φωτογραφιών: Le Dauphine

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης