Η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να πλήττει όλον τον πλανήτη, με ιδιαίτερα αυξημένους αριθμούς καταγραφών σε νεκρούς και κρούσματα του ιού παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ, ιδιαίτερα, εξακολουθούν να αναφέρουν ανησυχητικά νούμερα σε αυτό το δεύτερο κύμα, ενώ οι νεκροί και τα ημερήσια κρούσματα του Covid-19 βρίσκονται στην υψηλότερη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Σήμερα, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, η Huffington Post έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ένα ιδιαίτερα δραματικό πρωτοσέλιδο για την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας της πανδημίας στις ΗΠΑ. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι: «ΤΡΟΜΟΣ: ΗΜΕΡΑ ΡΕΚΟΡ ΘΑΝΑΤΩΝ – Η ΚΟΛΑΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ: 100.000 ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δραματικό πρωτοσέλιδο της Huffington Post στις 3 Δεκεμβρίου

Το πρωτοσέλιδο αυτό έρχεται καθώς οι ΗΠΑ κατέγραψαν τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων εξαιτίας του Covid-19 την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ενώ ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία με Covid ξεπέρασε τους 100.000 για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Johns Hopkins, σημειώθηκαν 2.804 νέοι θάνατοι την Τετάρτη εξαιτίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Ο προηγούμενος υψηλότερος αριθμός ημερησίων θανάτων ήταν οι 2.607 που καταγράφηκαν στις 15 Απριλίου, στην αρχή της πανδημίας. Η πανδημία μαίνεται στις ΗΠΑ, με περισσότερα από 13,9 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα περιστατικά και περισσότερους από 273.000 θανάτους μέχρι στιγμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα την καταμέτρηση της ιστοσελίδας Worldometers, της Τετάρτη στις ΗΠΑ σημειώθηκαν 2.833 θάνατοι εξαιτίας του Covid-19, ωστόσο και αυτή η ιστοσελίδα έχει καταγράψει τον αριθμό αυτόν ως τον υψηλότερο στις ΗΠΑ από την αρχή της πανδημίας. Άλλες καταμετρήσεις, όπως εκείνη του πρακτορείου Reuters, αναφέρουν πως ο αριθμός των ασθενών που κατέληξαν την Τετάρτη είναι ο δεύτερος υψηλότερος, μετά από την καταγραφή στις 15 Απριλίου.

Η πληρότητα των νοσοκομείων στις 15 Απριλίου έφτανε στους 59.924 ασθενείς. Αυτή η κορύφωση κράτησε μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, όταν οι ΗΠΑ είχαν 62.059 ασθενείς με Covid που νοσηλεύονταν. Ο αριθμός αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό από τότε. Από τους 100.226 που νοσηλεύονται επί του παρόντος, 19.396 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 6.855 βρίσκονται σε αναπνευστήρα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το πρόγραμμα παρακολούθησης COVID του Atlantic.

Επίσης, στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν 200.070 νέες περιπτώσεις του ιού την Τετάρτη, η δεύτερη φορά που τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 200.000. Με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων τώρα να ανέρχεται σε 13.911.728, οι ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν τα 14 εκατομμύρια κρούσματα την Πέμπτη.

Αυτοί οι συγκλονιστικοί αριθμοί καταγράφηκαν την ίδια ημέρα που ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, προειδοποίησε ότι αυτός ο χειμώνας θα μπορούσε να είναι «η πιο δύσκολη στιγμή στην ιστορία της δημόσιας Υγείας αυτού του έθνους».

Εν τω μεταξύ, αναφέρει η Huffington Post, ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να διοργανώσει πολλά πάρτι για τις γιορτές, παρόλο που ο απερχόμενος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και δεκάδες άτομα που τον περιβάλλουν, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς του, βγήκαν θετικά σε τεστ για τον Covid-19 έπειτα από πολυπληθείς εκδηλώσεις του Λευκού Οίκου νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο.

Ακόμα, ο Δρ Ρέντφιλντ είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αρχίσουν να χάνουν περίπου 3.000 πολίτες -περίπου τον αριθμό ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001- κάθε μέρα για τους επόμενους δύο μήνες.

Παράλληλα, ο Δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ την Τετάρτη, δήλωσε ότι περίπου το 90% των νοσοκομείων της χώρας βρίσκεται κάτω από ασφυκτική πίεση.

Ο Δρ Ρέντφιλντ σε συνέντευξη Τύπου τον ΝοέμβριοΟ διευθυντής του CDC προέτρεψε τους πολίτες σε αυστηρότερη τήρηση των μέτρων ασφαλείας, όπως η χρήση καλυμμάτων προσώπου, η κοινωνική απόσταση και η καλή υγιεινή των χεριών για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού.

Το μήνυμα από έναν από τους κορυφαίους υπευθύνους Υγείας των ΗΠΑ ακολούθησε τις γιορτές των Ευχαριστιών στις οποίες εκατομμύρια Αμερικανοί αγνόησαν τις προειδοποιήσεις που τους προέτρεπαν να αποφύγουν ταξίδια και μεγάλες συγκεντρώσεις, ακόμη και όταν οι μολύνσεις από COVID και οι νοσηλείες αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Σε κρίσιμο σημείο το σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης

Επιπλέον, η Αμερικανική Ένωση Ασθενοφόρων προειδοποίησε ότι το σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης έφτασε σε κρίσιμο σημείο καθώς ο Covid-19 μαίνεται σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

«Το ιατρικό σύστημα έκτακτης ανάγκης 911 σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο», δήλωσε ο Άαρον Ράινερτ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ασθενοφόρων, στην επιστολή της 25ης Νοεμβρίου, που ελήφθη από το The Hill. «Χωρίς πρόσθετα μέτρα ανακούφισης, φαίνεται πιθανό να σπάσει, ακόμη και όταν μπαίνουμε στο τρίτο κύμα του ιού». Ο Ράινερτ είπε στους αξιωματούχους του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών ότι απαιτείται περαιτέρω χρηματοδότηση για τους χειριστές ασθενοφόρων για να διατηρήσουν τις υπηρεσίες που παρείχαν σε όλη την πανδημία.

Τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμοι να εμβολιαστούν δημοσίως

Η Βρετανία έδωσε την Τετάρτη έγκριση έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο COVID-19 της Pfizer Inc., ένα σημάδι ότι οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ ενδέχεται σύντομα να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμά και να επιτρέψουν τον εμβολιασμό εντός εβδομάδων.

Ο 59χρονος Ομπάμα είπε ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στις υγειονομικές Αρχές της χώρας και ιδίως στον λοιμωξιολόγο Άνθονι Φάουτσι, έναν επιστήμονα που χαίρει μεγάλου σεβασμού στις ΗΠΑ. «Αν μου πει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και μπορεί να προστατεύσει από την Covid, δεν θα διστάσω να το κάνω» ανέφερε σε μια ραδιοφωνική συνέντευξή του στο SiriusXM, αποσπάσματα της οποίας αναρτήθηκαν την Τετάρτη στο YouTube.

«Υπόσχομαι πως όταν θα είναι διαθέσιμο για τους λιγότερο ευάλωτους ανθρώπους, θα εμβολιαστώ. Θα μπορούσα να το κάνω στην τηλεόραση ή να φροντίσω να βιντεοσκοπηθεί, ώστε οι άνθρωποι να δουν ότι εμπιστεύομαι την επιστήμη», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του Τζορτζ Ου. Μπους είπε αργότερα στο CNN ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, 74 ετών σήμερα, είναι διατεθειμένος να «διαφημίσει» τα εμβόλια κατά της Covid-19. «Τα εμβόλια θα πρέπει στην αρχή να κριθούν ασφαλή και να χορηγηθούν σε όσους έχουν προτεραιότητα. Ο πρόεδρος Μπους θα περιμένει τη σειρά του και θα εμβολιαστεί εθελοντικά μπροστά στις κάμερες», είπε ο Φρέντι Φορντ.

Ο εκπρόσωπος του Μπιλ Κλίντον, Έιντζελ Ουρένα, είπε επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος θα εμβολιαζόταν δημοσίως «αν κάτι τέτοιο μπορεί να ωθήσει όλους τους Αμερικανούς να κάνουν το ίδιο».

Ένα άρθρο στην εφημερίδα Washington Post καλούσε σήμερα τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, 78 ετών και τη μέλλουσα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, 56 ετών, να εμβολιαστούν «σε ζωντανή σύνδεση» για να πείσουν τους σκεπτικιστές. Πολλοί στις ΗΠΑ εκφράζουν αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, λόγω της ταχύτητας με την οποία αναπτύχθηκαν.

Επιμέλεια: Βασίλης Τατσιόπουλος

Πληροφορίες από: The Huffington Post, The Hill, The Associated Press, Axios, The Guardian, The Atlantic, The New York Times, Reuters, Worldometers, Johns Hopkins University, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης