Η Συρία ναρκοθετεί τα σύνορά της με την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη διέλευση προσφύγων στη γειτονική χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι.

«Η συριακή κυβέρνηση ναρκοθετεί τα (τουρκικά) σύνορα, για να μην μπορούν να περάσουν οι πρόσφυγες στην Τουρκία, παίρνει μέτρα» δήλωσε ο Αταλάι, μιλώντας στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, τη στιγμή που ο αριθμός των Σύρων που καταφεύγουν στην Τουρκία για να διαφύγουν από τη σύγκρουση στη Συρία πλησιάζει τις 15.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων αυξήθηκε κατά μία χιλιάδα μέσα σε μόνο μία ημέρα και έφτασε τους 14.700» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ. Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως ο συριακός στρατός «επεμβαίνει στρατιωτικά» από τη συριακή πλευρά των συνόρων εναντίον των ανθρώπων που θέλουν να διασχίσουν τα σύνορα.

«Είναι πολλοί αυτοί που έχουν χάσει τη ζωή τους» πρόσθεσε. Στο μεταξύ, μια «αυτοκινητοπομπή της ειρήνης», αποτελούμενη από μερικές εκατοντάδες ακτιβιστές, οι περισσότεροι εξόριστοι ή Σύροι της διασποράς, αναχώρησε σήμερα το πρωί από την τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ (Νοτιοανατολική Τουρκία) με προορισμό τα σύνορα με τη Συρία, 60 χλμ. νοτιότερα.

Ο στόχος της αυτοκινητοπομπής αυτής είναι να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον συριακό πληθυσμό, αλλά θα εμποδιστεί αναμφίβολα από την τουρκική Χωροφυλακή να πλησιάσει τα σύνορα, κοντά την τουρκική πόλη Κιλίς, όπως έγινε και σε μια πρώτη απόπειρα στις 12 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυτοκινητοπομπή αποτελείται από τρία λεωφορεία και 30 αυτοκίνητα με σημαίες και μεγάφωνα.

«Ο στόχος μας είναι να πιέσουμε με τον τρόπο μας τη συριακή κυβέρνηση για να σταματήσει τις σφαγές του ίδιου του λαού της» δήλωσε ο Μοάγιαντ Σκάιφ, ένας από τους οργανωτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κίνημα αυτό γεννήθηκε στην αρχή του χρόνου, στο Internet, από τη βούληση νεαρών Σύρων της διασποράς «να κάνουν κάτι για το συριακό λαό».

Η αυτοκινητοπομπή μεταφέρει σκηνές, παπλώματα, είδη υγιεινής, τρόφιμα και ποτά που έχουν αγοράσει με δικά τους έξοδα.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης