«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει απόφαση για μερική απόσυρση των στρατευμάτων της χώρας του από τα σύνορα με την Ουκρανία και, ερωτηθείς για το εάν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα πολέμου στην Ευρώπη, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του κ. Σολτς ότι αυτή η γενιά δεν μπορεί να φανταστεί έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Είπε με νόημα, ωστόσο, πως η ήπειρος έχει ήδη την εμπειρία του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990, ο οποίος ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο και για τον λόγο αυτόν έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για να γίνουν διαπραγματεύσεις. Εξήγησε, ωστόσο, πως η Μόσχα δεν έλαβε «εποικοδομητική απάντηση» επ’ αυτών, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν ζητήματα που έθεσαν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ τα οποία μπορούν να συζητηθούν.

Αναφερόμενος στην περιφέρεια του Ντόνμπας, στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι εξελίσσεται γενοκτονία, ζητώντας την άμεση λύση των προβλημάτων που παρατηρούνται εκεί.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισήμανε ότι «οι διπλωματικές επιλογές για αποτροπή του πολέμου δεν έχουν εξαντληθεί» και χαιρέτησε την απόφαση της μερικής απόσυρσης των στρατευμάτων, σημειώνοντας: «Είμαστε καταδικασμένοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην Ευρώπη». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σολτς είπε ότι η απόσυρση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία είναι ένα θετικό βήμα και εξέφρασε την ελπίδα πως «θα ακολουθήσουν περισσότερα. Πρέπει να είναι δυνατόν να βρούμε μια λύση. Όσο δύσκολο κι αν είναι, όσο σοβαρή κι αν μοιάζει να είναι η κατάσταση, αρνούμαι να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα». Ο καγκελάριος ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικό είναι «να μην υπάρξει πόλεμος». Επανέλαβε, ωστόσο, πως η εδαφική ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη. «Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε αδιέξοδο» κατέληξε.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν είναι βέβαιο ότι η Ρωσία έχει όντως αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία. Νωρίτερα την Τρίτη (15/2) ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα πως η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί, κι αυτός είναι ένας λόγος για «συγκρατημένη αισιοδοξία». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά, ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα, και όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους για μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας. «Η Ρωσία έχει ακόμα χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως πρόκειται για την «πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη για δεκαετίες».

Δείτε τις δηλώσεις των δύο ηγετών: 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης