Η μέχρι πρότινος Επίτροπος της ΕΕ Μαρίγια Γκαμπριέλ, μέλος του βουλγαρικού κεντροδεξιού κόμματος GERB, πήρε σήμερα εντολή για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα.

Η Μαρίγια Γκαμπριέλ διετέλεσε Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της ΕΕ και υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση αυτή. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι με ανακοίνωσή της ότι αποδέχθηκε την παραίτησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ συναντήθηκε με την Γκαμπριέλ για να της δώσει την εντολή. Η Γκαμπριέλ θα έχει επτά ημέρες στη διάθεσή της για να δει εάν μπορεί να λάβει αρκετή υποστήριξη ώστε να άρει το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα της.

Στις εκλογές της 2ας Απριλίου, το κόμμα GERB, της Γκαμπριέλ, ήρθε πρώτο, κερδίζοντας 69 έδρες στο κοινοβούλιο των 240 εδρών, μια επίδοση που του επιτρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν μπορεί να βρει εταίρους στον συνασπισμό.

Μια φιλοδυτική μεταρρυθμιστική συμμαχία υπό το κόμμα Συνεχίζουμε την Αλλαγή (PP) κέρδισε 64 έδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή, η Γκαμπριέλ δήλωσε ότι θα προτείνει κυβέρνηση με θητεία ενός έτους.

Μετά τις τελευταίες εκλογές τον Οκτώβριο του 2022, το κόμμα GERB προηγήθηκε επίσης αλλά δεν ήταν σε θέση να σχηματίσει συνασπισμό.

Το πολιτικό αδιέξοδο τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναγκάσει τη Βουλγαρία να καθυστερήσει την καταληκτική της ημερομηνία για να υιοθετήσει το ευρώ, και η χώρα δεν έχει εγκρίνει ακόμη τον προϋπολογισμό για το 2023.

Η αβεβαιότητα έχει επίσης εμποδίσει την ικανότητα της Βουλγαρίας να αξιοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, και αναλυτές και ψηφοφόροι φοβούνται μήπως ένα μη ξεκάθαρο αποτέλεσμα οδηγήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών αργότερα φέτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης