Σε μια τελευταία προσπάθεια για να τερματιστεί το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο στη Βουλγαρία, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ κάλεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του, ο οποίος όμως έχει λίγες πιθανότητες να επιτύχει.

Τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Βουλγαρίας, το κεντροδεξιό GERB και το PP που τάσσεται κατά της διαφθοράς, έχουν ήδη αποτύχει να συγκεντρώσουν υποστήριξη για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου, που ήταν οι τέταρτες που διεξήχθησαν στη χώρα μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βουλγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική αστάθεια μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του 2020 κατά της διαφθοράς. Στο μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων ετών κυβερνάται από υπηρεσιακές κυβέρνησεις τεχνοκρατών καθώς δεν έχει καταστεί δυνατό να σχηματισθεί ένας σταθερός κυβερνητικός συνασπισμός.

«Αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μια κανονική κυβέρνηση», δήλωσε η επικεφαλής των Σοσιαλιστών Κορνέλια Νίνοβα αποδεχόμενη την εντολή από τον Ράντεφ.

Οι Σοσιαλιστές θα επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με όλα τα άλλα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα, όμως αναλυτές λένε πως οι πιθανότητες επιτυχίας τους είναι μικρές και είναι περισσότερο πιθανό να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές την άνοιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο βουλγαρικό πολιτικό κόμμα, το GERB, καθώς και ο δεύτερος μεγαλύτερος σχηματισμός, το κόμμα κατά της διαφθοράς «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP), έχουν δηλώσει πως δεν θα υποστηρίξουν το σχηματισμό μιας κυβέρνησης με επικεφαλής τους Σοσιαλιστές. Αμφότερα έχουν ήδη προσπαθήσει και αποτύχει να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Αν αποτύχουν και οι Σοσιαλιστές, ο πρόεδρος θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης