Βρετανία: Το Ιράν έχει βαθιά αποσταθεροποιητική στάση στη Μέση Ανατολή

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019, 11:20
Βρετανία: Το Ιράν έχει βαθιά αποσταθεροποιητική στάση στη Μέση Ανατολή

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ χαρακτήρισε σήμερα «βαθιά αποσταθεροποιητική» την προσέγγιση του Ιράν στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του «να περιοριστούν οι εντάσεις» με την Ισλαμική Δημοκρατία, πριν συναντηθεί με τους Ευρωπαίος ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

«Καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες για έκτακτες συζητήσεις για τους τρόπους μείωσης της έντασης με το Ιράν» έγραψε στο Twitter ο Χαντ, ο οποίος θα συμμετάσχει σήμερα στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

«Η προσέγγισή τους στη Μέση Ανατολή είναι βαθιά αποσταθεροποιητική, όμως επιθυμούμε να περιορίσουμε τις εντάσεις (…) αναφορικά με το ζήτημα του (δεξαμενόπλοιου) Grace 1 και να αποφευχθεί μια πυρηνικοποιημενη περιοχή» πρόσθεσε.

«Όμως, η συμφωνία είναι συμφωνία κι αν μία από τις πλευρές την παραβεί…» υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός αναφερόμενος στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ωστόσο, ο Χαντ μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να διασωθεί η συμφωνία, ενώ είπε ότι αν και οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχος της Βρετανίας, οι δύο χώρες διαφωνούν σε αυτό το θέμα.

«Το Ιράν απέχει ακόμη τουλάχιστον έναν χρόνο από το να αναπτύξει ατομική βόμβα. Υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο, που όμως κλείνει, για να διατηρηθεί ζωντανή η συμφωνία» υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός.

Η ένταση στην περιοχή του Κόλπου εντείνεται συνεχώς από τον Μάιο του 2018, οπότε οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Στο μεταξύ, σήμερα, ο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, δήλωσε ότι το Ιράν θα επιστρέψει στην κατάσταση πριν από την πυρηνική συμφωνία, αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019, 11:22