Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε σήμερα στη Μόσχα να ανταλλάξουν τον Ουκρανό σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ που κρατείται στη Ρωσία με τον ουκρανό-ρωσο δημοσιογράφο Κιρίλ Βισίνσκι, την κράτηση του οποίου παρέτεινε σήμερα για τρεις μήνες δικαστήριο του Κιέβου

Το γραφείο της ουκρανικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι είμαστε σύμφωνοι να απελευθερώσουμε τον διευθυντή του Ria Novosti- Ukraina Κιρίλ Βισίνσκι, αν ταυτόχρονα η Ρωσία απελευθερώσει τον σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, Τατιάνα Μοσκάλκοβα, αναφερόμενη στην πρόταση αυτή του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε ότι «οι ανταλλαγές δεν είναι της αρμοδιότητας της», ενώ αναφερόμενη στην απόφαση του δικαστηρίου του Κιέβου να παρατείνει την κράτηση του Βισίνσκι είπε ότι το μέτρο αυτό πρέπει να αλλάξει χωρίς καμία προϋπόθεση», «πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο Βισίνσκι είναι κατηγορηματικά κατά της ανταλλαγής».

Χθες 18 Ιουλίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η επιστροφή του Κιρίλ Βισίνσκι στην Ρωσία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την έναρξη της εξομάλυνσης των σχέσεων Μόσχας – Κιέβου.

Ο ηλικίας 43 ετών Ουκρανός σκηνοθέτης Όλεγκ Σεντσόφ είχε συλληφθεί στην Κριμαία τον Μάιο του 2014 και καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο με την κατηγορία της τρομοκρατικής δραστηριότητας σε ποινή κάθειρξης 20 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηλικίας 51 ετών Κιρίλ Βισίνσκι, διευθυντής του Ria Novosti-Ukraina, συνελήφθη τον Μάιο του 2018, με την κατηγορία της υπονομευτικής δραστηριότητας κατά του ουκρανικού κράτους, που επισείει ποινή κάθειρξης 15 ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης