Ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε πως το Ισραήλ πρέπει να συμφωνήσει στην ιδέα ενός τρίτου μέρους που θα επιτηρεί τα σύνορα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, προτού καταστεί δυνατό να αρχίσουν απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σε συνέντευξή του, ο Αμπάς είπε πως το Ισραήλ πρέπει επίσης να συμφωνήσει επί της αρχής σε μία δίκαιη ανταλλαγή γης, η οποία θα αποζημιώνει τους Παλαιστινίους για τη γη στη Δυτική Όχθη που θα απορροφήσουν οι εβραϊκοί οικισμοί σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Οι παρατηρήσεις αυτές αποτελούν την πιο σαφή δήλωση για το τι θέλει ο Αμπάς από το Ισραήλ, προτού συμφωνήσει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο, τις οποίες η Ουάσινγκτον επιθυμεί να ξεκινήσει.

Ο Αμπάς συναντήθηκε με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, σήμερα στη Ραμάλα. Ο Μίτσελ, ο οποίος χθες συνάντησε και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διαμεσολαβεί στις έμμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται τους τελευταίους δύο μήνες.

Μιλώντας στην ιορδανική εφημερίδα «al-Ghad», ο Αμπάς είπε πως επιθυμεί το Ισραήλ να συμφωνήσει στην ιδέα ένα τρίτο μέρος να αναλάβει ρόλο ασφαλείας σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, το οποίο θα ιδρυθεί σε γη κατεχόμενη από το Ισραήλ από τον πόλεμο του 1967.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης