Ο θάνατος μιας νεαρής Ρωσίδας κάτω από ύποπτες συνθήκες σε καμπαρέ της Κύπρου οδήγησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να ερευνήσει την υπόθεση και να καταλήξει ότι η Ρωσία και η Κύπρος είναι ένοχες για «εμπορία ανθρώπων».

Το ΕΔΑΔ κατέληξε ομόφωνα ότι πρόκειται για παραβίαση του άρθρου 4 (περί της απαγόρευσης της δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων), από τις δύο χώρες.

Παρόμοια καταδίκη έχει μόνο ένα ιστορικό προηγούμενο, την περίπτωση της δουλείας μιας οικιακής βοηθού στη Γαλλία.

Η Λευκωσία καταδικάστηκε να πληρώσει 40.000 ευρώ στον πατέρα του θύματος, ενώ η Μόσχα θα πρέπει να του καταβάλει 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση αναγνώρισε τις ευθύνες της, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι διορίστηκαν τρεις εμπειρογνώμονες, προκειμένου να διερευνήσουν τον θάνατο της 20χρονης Ρωσίδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης