Ο Ömer Güney, παραπέμπεται από τον εισαγγελέα στο Παρίσι ως κατηγορούμενος για τη δολοφονία των τριών στελεχών του PKK. Οι δολοφονίες των τριών γυναικών σημειώθηκαν στις 9 Ιανουαρίου. Ο Ömer Güney ήταν ο οδηγός της μίας εκ των θυμάτων. 

O Zübeyir Aydar, επικεφαλής του PKK στην ΕυρώπηΟ Ömer Güney γεννήθηκε στις 1982 στην πόλη Σίβας της ανατολικής Τουρκίας, το τελευταίο διάστημα ζούσε στην Γερμανία Οο γονείς του είναι μετανάστες που ζουν στην Γαλλία.

Ο Güney γράφτηκε σε κουρδικό σύλλογο της Γαλλίας πριν από ένα χρόνο και δύο μήνες. Αμέσως μετά την παραπομπή του από τον εισαγγελέα, ο Zübeyir Aydar επικεφαλής του PKK στην Ευρώπη, έκανε μία δήλωση βόμβα: «Η εκτέλεση μπορεί να είναι έργο πράκτορα που διείσδυσε στην οργάνωση».

Ένταση μεταξύ Τούρκων και Κούρδων στο Βέλγιο

Η ένταση μεταξύ Τούρκων και Κούρδων μεταφέρθηκε στο Βέλγιο, όταν Τούρκοι επιτέθηκαν με μολότοφ σε κουρδικό σύλλογο. Η απάντηση ήταν άμεση και την επόμενη ημέρα Κούρδοι μαχαίρωσαν δύο νεαρούς Τούρκους. Η ένταση αυτή μεταφέρθηκε και στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπου πριν από λίγο ο Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά σε Κούρδους βουλευτές με σκληρά λόγια, λέγοντας ότι υποστηρίζουν το δικαίωμα των τρομοκρατών να σκοτώνουν.

Ο Murat Karayılan, αρχηγός των αντάρτικων δυνάμεων του PKK, δήλωσε αμέσως μετά: «Ο κατηγορούμενος δεν έχει καμία σχέση με το PKK. Οι ισχυρισμοί ότι είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών στα εσωτερικά της οργάνωσης είναι μαύρη προπαγάνδα της Άγκυρας. Πίσω από τις δολοφονίες βρίσκεται το τουρκικό κράτος».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης