Σε συναγερμό παραμένουν οι ΗΠΑ για τις διαδηλώσεις κατά της μεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, που εξαπλώνονται στην υπόλοιπη χώρα και μετατρέπονται σε ένα μπρα-ντε-φερ μεταξύ της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών και του Ρεπουμπλικανού προέδρου.
Στο Λος Άντζελες, επίκεντρο των κινητοποιήσεων από την περασμένη Παρασκευή 6/6, η νύχτα της Τρίτης 10/6, προς Τετάρτη 11/6, ήταν κυρίως ήρεμη μετά την εφαρμογή μιας απαγόρευσης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης, η οποία έχει αρθεί τις τελευταίες ώρες, ακόμα κι αν η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές ανθρώπων που αψήφησαν την απαγόρευση εξόδου.
Τουλάχιστον 25 άνθρωποι συνελήφθησαν, γράφουν οι Los Angeles Times, οι οποίοι επιβεβαιώνουν πως η πόλη γνώρισε «την ηρεμότερη νύχτα της εδώ και μία εβδομάδα».
Ο μόνος ήρεμος ωστόσο δεν φαίνεται να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παριστάνοντας τον ηγέτη σε καιρό πολέμου, χτίζει μια πολιτική υπόθεση για να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά στρατεύματα όχι σε μια ξένη σύγκρουση, ούτε σε κάποιον εξωτερικό εχθρό, αλλά στο εσωτερικό, με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των μαζικών επιχειρήσεων απομάκρυνσης μεταναστών.
Σε μια αναδυόμενη εκστρατεία με έντονες συνταγματικές επιπτώσεις, ο Τραμπ επινοεί μια αφήγηση εισβολής και εξέγερσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, για να κρατήσει τη χώρα ασφαλή, είναι έτοιμος να αναπτύξει στρατιώτες σε όλη τη χώρα.
«Ξέρετε, αν δεν είχαμε επιτεθεί πολύ σθεναρά σε αυτό, θα τα βλέπατε παντού στη χώρα», είπε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. «Αλλά μπορώ να ενημερώσω την υπόλοιπη χώρα ότι όταν το κάνουν, αν το κάνουν, θα αντιμετωπιστούν με τη δύναμη ή και μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που χρησιμοποιήσαμε εδώ».
Τραμπ: « Θα έχουμε στρατεύματα παντού»
Σε μια ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη ομιλία στους στρατιώτες στο Fort Bragg της Βόρειας Καρολίνας, την Τρίτη 10/6, ο πρόεδρος χαρακτήρισε ολόκληρες γειτονιές του Λος Άντζελες ως κατεχόμενες από «διεθνείς συμμορίες και εγκληματικά δίκτυα». Όπως αναμενόταν καταχειροκροτήθηκε.
«Θα απελευθερώσουμε το Λος Άντζελες», δήλωσε ο Τραμπ, σα να αναφερόταν σε μια πόλη που έχει καταληφθεί από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να καταστείλουμε τη βία και να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα και την τάξη αμέσως. Δεν θα περιμένουμε επτά ή οκτώ ημέρες έναν κυβερνήτη που δεν πρόκειται ποτέ να αναλάβει δράση και να παρακολουθούμε τις πόλεις να καίγονται», είπε χαρακτηριστικά.
Μια ημέρα νωρίτερα, ο Τραμπ είχε υπονοήσει ότι το Λος Άντζελες είναι μόνο η αρχή, λέγοντας στο Λευκό Οίκο, «Θα έχουμε στρατεύματα παντού».
Με την επίσκεψή του στο Fort Bragg ο Αμερικανός πρόεδρος τίμησε την 250η επέτειο του Στρατού των ΗΠΑ και σε άλλη περίπτωση θα περνούσε σχεδόν απαρατήρητη.
Ωστόσο, η επιθετική χρήση της εξουσίας του ως ανώτατου διοικητή έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για τις αυταρχικές τάσεις του.
Η ομιλία του Τραμπ, που σε αρκετά σημεία δεν διέφερε από μία προεκλογική εκδήλωση, ήταν το λιγότερο παράφωνη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο στρατός υποτίθεται ότι είναι μη κομματικός. Οι εικόνες που κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου απεικονίζουν έναν ηγέτη ο οποίος συσπειρώνει τα στρατεύματα για μια αποστολή στο όνομά του.
Το Fort Bragg έχει χρησιμοποιηθεί ξανά για παρόμοιες περιστάσεις. Είκοσι χρόνια πριν, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους το χρησιμοποίησε για ένα τηλεοπτικό διάγγελμα σε μία προσπάθεια να κερδίσει το κοινό και τη στήριξή του, καθώς οι πολίτες είχαν αρχίσει να στρέφονται εναντίον του πολέμου στο Ιράκ.
Σε ανάλυσή του το CNN, αναφέρει πως ο χειρισμός της κατάστασης στο Λος Άντζελες από τη σημερινή κυβέρνηση προσδίδει έναν δυσοίωνο τόνο στην εκδήλωση για τα 250α γενέθλια του στρατού – το Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία τεράστια στρατιωτική παρέλαση στην Ουάσινγκτον. Το θεαματικό γεγονός συμπίπτει με τα 79α γενέθλια ενός προέδρου που μεταξύ άλλων απολαμβάνει να προβάλλει την εικόνα του ισχυρού άνδρα και την ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα στρατεύματα.
Ο Τραμπ έδωσε τον τόνο με μια σκοτεινή προειδοποίηση στο Οβάλ Γραφείο. «Αν υπάρξει οποιαδήποτε διαμαρτυρία που θέλει να βγει στους δρόμους, θα αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη δύναμη», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Δεν έχω ακούσει για κάποια διαμαρτυρία. Αλλά ξέρετε, πρόκειται για ανθρώπους που μισούν τη χώρα μας», είπε για τους πολίτες που ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία. «Αλλά θα αντιμετωπιστούν με πολύ μεγάλη δύναμη».
Η στρατηγική του, η οποία εντείνεται καθημερινά, θυμίζει τους ισχυρισμούς του ότι κέρδισε τις εκλογές του 2020. Αυτό φαινόταν παράλογο αρχικά. Ωστόσο, η δημαγωγία του Τραμπ πυροδότησε μια πραγματική εξέγερση εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της δημοκρατίας που κορυφώθηκε με την εισβολή Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021. Λίγα χρόνια αργότερα, εκατομμύρια ψηφοφόροι πίστεψαν στο αφήγημα περί κλεμμένων εκλογών, γεγονός που προκάλεσε τη μεγαλύτερη πολιτική επιστροφή στην ιστορία το 2024.
Είναι λοιπόν εύκολο να φανταστεί κανείς τον Ντόναλντ Τραμπ να εδραιώνει λανθασμένες εντυπώσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Καλιφόρνια.
Παρόλα αυτά, ο Τραμπ είναι επιρρεπής σε υπερβολές και απειλές που πολλές φορές μένουν στα λόγια. Και η κυβέρνησή του δεν έχει βγάλει ακόμη στους δρόμους του Λος Άντζελες τον στρατό για να αντιμετωπίσει άμεσα τους διαδηλωτές. Οι στρατιώτες προστατεύουν κυρίως διάφορα ομοσπονδιακά κτίρια – ένας από τους λόγους που οι Δημοκρατικοί αντέδρασαν την Τρίτη 10/6, όταν το Υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε ότι η επιχείρηση κοστίζει 134 εκατομμύρια δολάρια.
Η κυβέρνηση όμως μπορεί να έχει και άλλες εναλλακτικές επιλογές. Πηγές ανέφεραν αυτή την εβδομάδα στο CNN ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν άλλες λύσεις, εκτός από το Νόμο περί Εξέγερσης, για να ενισχύσουν την προστασία των ομοσπονδιακών αξιωματούχων που εργάζονται στις επιχειρήσεις του ICE.
Ωστόσο, ο Τραμπ έχει ήδη ιστορικό στο να αγνοεί τις συμβουλές να ενεργεί με αυτοσυγκράτηση.
Θα ήταν λογικό για εκείνον να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να προωθήσει τους προσωπικούς και πολιτικούς του στόχους. Άλλωστε, έχει αναδιαμορφώσει ολόκληρη την κυβέρνηση και τις εξουσίες της εκτελεστικής εξουσίας για αυτόν τον σκοπό μετά την επιστροφή του στην εξουσία.
