Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Προειδοποιώντας για τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν, η Κομισιόν προωθεί σχέδια για την κατάργησή τους. Ενδεχόμενη μόνιμη επαναφορά συνοριακών ελέγχων θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της ΕΕ. Έκθεση του Ιδρύματος Bertelsmann κοστολογεί την κατάρρευση της Σένγκεν από 470 δις μέχρι 1,4 τρις ευρώ.

Η έκθεση του οικονομικού Ινστιτούτου Prognos AG για λογαριασμό του Ιδρύματος Bertelsmann εξετάζει και ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο. Σε περίπτωση που οι τιμές στα εισαγόμενα αυξηθούν κατά 3% τότε το κόστος για την γερμανική οικονομία θα φθάσει τα 235 δις ευρώ, ενώ για την ΕΕ συνολικά στα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ οι οποίοι επιβλήθηκαν λόγω της προσφυγικής κρίσης δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για το σκοπό αυτό η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί οδικό χάρτη, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο η Frontex θα συνδράμει την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ προς την Τουρκία ενώ το αργότερο το φθινόπωρο θα μπορεί να αναλάβει δράση η νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή.

Στόχος είναι να έχουν καταργηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και πάλι οι συνοριακοί έλεγχοι και να αποκατασταθεί έτσι πλήρως η ομαλή λειτουργία του συστήματος Σένγκεν.

Σήμερα ανακοινώνονται τα σχέδια

Ο οδικός χάρτης θα παρουσιαστεί το μεσημέρι από τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στο σχετικό έγγραφο που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η Κομισιόν παραπέμπει για άλλη μια φορά στις εκτιμήσεις για το πιθανό κόστος της επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν που για την ευρωπαϊκή οικονομία μεταφράζεται σε 7 έως και 18 δις ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι συνοριακοί έλεγχοι πλήττουν πρωτίστως τις μεταφορές προϊόντων. Το μποτιλιάρισμα όμως δεν εγκλωβίζει στους αυτοκινητόδρομους μόνον τους οδηγούς φορτηγών, αλλά και εργαζόμενους που διασχίζουν καθημερινά τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ για να πάνε στη δουλειά τους.

Αφορμή για την έκθεση του γερμανικού ιδρύματος ήταν οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν λόγω της προσφυγικής κρίσης. Η αδυναμία ανάσχεσης των προσφυγικών ροών έχει αναγκάσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να επαναφέρουν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τους συνοριακούς ελέγχους. Η Συνθήκη Σένγκεν υπογράφηκε στις 14 Ιουνίου 1985 στην κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου, από όπου και το όνομα της. Ιδρυτικά μέλη ήταν πέντε χώρες-μέλη της ΕΕ: Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία. Η Ελλάδα προσχώρησε στη Συνθήκη το 1997.

Προσφυγικό και ΝΑΤΟ

Στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αναφέρεται σήμερα η ελβετική Neue Zürcher Zeitung υπό τον τίτλο «Νατοϊκή αποστολή σε διαφιλονικούμενα χωρικά ύδατα – η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο εμποδίζει την ταχεία πρόοδο στην προσφυγική κρίση».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι καθυστερεί η ανάληψη δράσης εκ μέρους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η εφημερίδα σημειώνει ότι «τη δεκαετία του 1990 οι δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έφτασαν κοντά σε πόλεμο εξαιτίας διαφιλονικούμενων συνόρων στο Αιγαίο. Από το 2002 οι δυο γειτονικές χώρες αναζητούν λύση στη σύγκρουση. Τη Δευτέρα και την Τρίτη διαπραγματευτές διεξήγαγαν τον 60ό γύρο διαβουλεύσεων. Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να προκαλέσει με απρόσεκτες παραχωρήσεις εθνικιστικούς κύκλους».

Πληροφορίες από Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης