Εννέα άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας επεισοδιακής διαδήλωσης έξω από αντιπροσωπεία της Tesla στη Νέα Υόρκη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 1 Μαρτίου. Εκατοντάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο, διαμαρτυρόμενοι για τον ρόλο του Ίλον Μασκ στις σαρωτικές περικοπές που έχουν σημειωθεί στο ομοσπονδιακό εργατικό δυναμικό, κατ’ εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η διαμαρτυρία, στην οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, ήταν μόλις μια από το «κύμα» διαδηλώσεων που διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα με «στόχο» τον δισεκατομμυριούχο Μασκ, ο οποίος πρωτοστατεί στο λεγόμενο Τμήμα Κυβερνητικής Αποδοτικότητας της κυβέρνησης Τραμπ (γνωστό και ως DOGE). Οι κινητοποιήσεις έχουν ως σύνθημα τη φράση «Tesla Takedown» («Η πτώση της Tesla»).

 

Πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν επίσης στους εκθεσιακούς χώρους της Tesla στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, στην Τουσόν της Αριζόνα και σε άλλες πόλεις, διακόπτοντας την κυκλοφορία, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Κάψτε ένα Tesla: Σώστε τη Δημοκρατία» και «Όχι δικτάτορες στις ΗΠΑ».

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ηγείται μιας άνευ προηγουμένου προσπάθειας συρρίκνωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία έχει οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων και στην καταγγελία εκατοντάδων συμβάσεων βοήθειας και ομοσπονδιακών μισθώσεων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες αναγκάστηκαν να προσπαθήσουν να επαναπροσλάβουν βασικούς εργαζόμενους που είχαν απολυθεί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είναι υπεύθυνοι για τα πυρηνικά όπλα της Αμερικής, επιστημόνων που προσπαθούν να καταπολεμήσουν μια επιδημία γρίπης των πτηνών που πλήττει τη χώρα και υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τουλάχιστον 100.000 από τα 2,3 εκατομμύρια ομοσπονδιακούς υπαλλήλους έχουν καταλήξει σε συμβιβασμούς ή έχουν απολυθεί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

«Αναλαμβάνουμε δράση κατά της Tesla, της ναυαρχίδας του Μασκ», ανέφεραν οι διοργανωτές των διαδηλώσεων στον ιστότοπο actionnetwork.org, καλώντας τον κόσμο να εγκαταλείψει τις μετοχές της επιχείρησης και να «βρεθεί στην πρώτη γραμμή».

«Η απομάκρυνση του Μασκ από την Tesla θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα εναντίον αυτής της κυβέρνησης και των προνομίων της, επειδή θα ήταν ένα πλήγμα εναντίον αυτού που αγαπούν περισσότερο: του χρήματος και της εξουσίας», έγραψε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Άλεξ Γουίντερ, σε άρθρο του στο Rolling Stone. Ο Winter έχει αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι βοήθησε στην οργάνωση των διαδηλώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης