Μια ιερή τοποθεσία στην πόλη Αγιόντια στην Ινδία, την οποία διεκδικούν ινδουιστές και μουσουλμάνοι, θα διαιρεθεί για τις θρησκευτικές κοινότητες, όπως δήλωσε σήμερα δικηγόρος που υπερασπίζεται τα ινδουιστικά συμφέροντα.

«Θα χωριστεί σε τρία μέρη και η απόφαση (για τον τρόπο διαίρεσης) θα ληφθεί εντός τριών μηνών», δήλωσε ο δικηγόρος Ραβί Σανκάρ Πρασάντ στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Ανώτερο Δικαστήριο του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, στη βόρεια Ινδία.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Στο θρησκευτικό σύμπλεγμα της Αγιόντια βρίσκονται τα ερείπια ενός τεμένους που είχε ισοπεδωθεί το 1992 από εξτρεμιστές ινδουιστές, προκαλώντας ένα από τα χειρότερα κύματα θρησκευτικής βίας από την ανεξαρτησία της Ινδίας. Περίπου 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια.

Περισσότεροι από 200.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί σήμερα στην Ινδία για να αποτρέψουν ενδεχόμενα βίαια επεισόδια μεταξύ των κοινοτήτων.

Οι εθνικιστές ινδουιστές θεωρούν ότι το τέμενος Μπάμπρι κατασκευάστηκε το 16ο αιώνα από τον Μογγόλο αυτοκράτορα Μπάμπαρ στην τοποθεσία ιερού που ήταν αφιερωμένο στο θεό Ράμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης