Αύξηση 10,84% (4.058.177 ευρώ) σε σχέση με το 2021 (3.637.795,09 ευρώ), κατέγραψαν τα έσοδα του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) ενώ οι εισπράξεις κυμάνθηκαν στα περυσινά επίπεδα και έφθασαν τα 3.656.147 ευρώ (αύξηση 0,49 έναντι του 2021).

Αυτό γνωστοποιήθηκε από τον Οργανισμό ενώ σημειώνεται ότι «η αύξηση των εσόδων επιτεύχθηκε κατά πρώτον λόγω της έκδοσης δικαστικής απόφασης, η οποία υποχρέωσε μεγάλη εταιρία εισαγωγών να δηλώσει και να καταβάλει σημαντικά ποσά αναδρομικά, κατά δεύτερον λόγω της αύξησης της αξίας των εισαγωγών και τέλος λόγω της σημαντικής αύξησης των εσόδων για την αδειοδότηση της χρήσης αποκομμάτων Τύπου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (Press clipping)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσό που διανεμήθηκε στους δικαιούχους αυξήθηκε κατά 27% έναντι του 2021 και έφθασε τα 3.055.119 ευρώ (2.629.371 το 2021).

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 162.853 ευρώ που προήλθαν από παραγραφέντα ποσά (έναντι 179.000 το 2021). Την ίδια στιγμή ο χρόνος διανομής επισπεύσθηκε κατά τρεις μήνες και η διαδικασία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία τον Ιούλιο αντί για τον Οκτώβριο.

Σε ό,τι αφορά στις δράσεις που υλοποιεί ο ΟΣΔΕΛ στο πλαίσιο των πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του, αναφέρεται από τον οργανισμό η βιβλιογραφική βάση οσδέλnet, το πρόγραμμα Anti-piracy και τα προγράμματα ερευνών, χορηγιών και αρωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά, δυο χρόνια μετά την αναβάθμιση της βάσης βιβλιογραφικών δεδομένων οσδέλnet οι εγγραφές βιβλίων ξεπέρασαν τις 300.000, ολοκληρώθηκαν οι μαζικές διορθώσεις των δεδομένων για τα έτη 2000 έως 2020 και υλοποιήθηκε η διαδικασία ελέγχου ποιότητας.

Κατά τη διάρκεια του έτους σημειώθηκε σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας του προγράμματος Anti-piracy επί των ποσοτικών αποτελεσμάτων διερεύνησης link (71%) και εντοπισμού ελληνικών τίτλων (11%) συγκριτικά με το 2021. Επιπλέον, υποβλήθηκαν δύο αιτήματα στην Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΔΠΙ) του ΟΠΙ ενάντια σε 31 (tbc) παράνομες ιστοσελίδες (domain name), για τις οποίες με απόφαση της Επιτροπής διακόπηκε από τους κυριότερους παρόχους στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone, Wind κλπ.), η πρόσβαση των χρηστών σε αυτές. Θετική ήταν και η ανταπόκριση στο αίτημα του ΟΣΔΕΛ προς την ΕΔΔΠΙ για διακοπή πρόσβασης σε οκτώ IP address (και όχι απλών domain name) των πειρατικών ιστοσελίδων Library Genesis, Ζ-Library και TRELLAS.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 2022 ολοκληρώθηκαν η έρευνα εκδοτικών επιχειρήσεων και η έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα».

Την άνοιξη του 2022, ο ΟΣΔΕΛ σε συνεργασία με τις ενώσεις εκδοτών έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και εκδοτικές επιχειρήσεις μέλη του ΟΣΔΕΛ, προχώρησαν στην υλοποίηση πανελλαδικής ενημερωτικής καμπάνιας, που ως στόχο είχε την ενίσχυση της έγκυρης και αξιόπιστης δημοσιογραφίας.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής, στο οποίο διατέθηκαν συνολικά 130.000 ευρώ ως έκτακτη διανομή, με βάση κοινωνικά κριτήρια, σε 50 συγγραφείς, 35 δημοσιογράφους και 15 μεταφραστές.

Τέλος, ο Οργανισμός ανέπτυξε διαδικτυακή εφαρμογή, που υποστηρίζεται από τη βάση βιβλιογραφικών δεδομένων οσδέλnet, και την οποία προσέφερε ως χορηγία στις βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς για την υποστήριξη του προγράμματος φιλαναγνωσίας «Βιβλιοσκώληκες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης