Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης μειώθηκε απρόσμενα τον Σεπτέμβριο, λόγω κυρίως της μεγάλης πτώσης στην παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,4% σε σχέση με τον Αύγουστο και 6,8% σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,7% σε μηνιαία βάση και μείωση 5,8% σε ετήσια βάση

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς από 12,5% τον Μάιο υποχώρησε στο 9,5% τον Ιούνιο, στο 5,3% τον Ιούλιο και στο 0,6% τον Αύγουστο, για να μειωθεί τον Σεπτέμβριο.

Η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως τηλεοράσεων και πλυντηρίων, ήταν ο ισχυρότερος μοχλός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής τους προηγούμενους μήνες, αλλά μειώθηκε 5,3% τον Σεπτέμβριο, ενώ και η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε 1% τον ίδιο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άλλες συνιστώσες αυξήθηκαν, ιδιαίτερα η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως ρούχων, κατά 2,1%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις της βιομηχανικής παραγωγής σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία- κατέγραψαν αυξήσεις. Σε ετήσια βάση, η μόνη χώρα με αυξημένη παραγωγή ήταν η Πορτογαλία, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχε η Ιρλανδία (13,6%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία με μειώσεις μεγαλύτερες από το 6%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης