Η μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία ήταν βασικός μοχλός μείωσης των αποθεμάτων παγκοσμίως στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, αν και οι προσπάθειες των χωρών του Κόλπου επηρεάστηκαν από την αύξηση που σημειώθηκε σε άλλες χώρες-μέλη του OPEC, ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η ΙΕΑ ανακοίνωσε πτώση 200.000 βαρελιών ημερησίως στην προσφορά πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία –στα 9,68 εκατ. βαρέλια ημερησίως- μαζί με την εποχιακή πτώση στην παραγωγή βιοκαυσίμων που έφερε τη μείωση 780.000 βαρελιών ημερησίως στις παγκόσμιες προμήθειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η ΙΕΑ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης για το 2019 και το 2020 στα 1 και 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ διατήρησε και τις εκτιμήσεις της για την αύξηση της παραγωγής των μη μελών του OPEC για το 2020, στα 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η ΙΕΑ επισήμανε ακόμη ότι η απόφαση του OPEC και των συμμάχων του να διευρύνει τη μείωση της παραγωγής –η οποία ελήφθη τον προηγούμενο μήνα- θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας ήρθε ανεξαρτήτως της διάσκεψης κορυφής του καρτέλ στη Βιέννη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης