Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε την Τρίτη τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρωζώνη και στην Κίνα και προειδοποίησε ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους, η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας και οι νέες παραλλαγές της COVID-19 απειλούν την ανάκαμψη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ανέφερε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί αισθητά, στο 4,1% το 2022, από 5,5% πέρυσι, και να μειωθεί περαιτέρω στο 3,2% το 2023, καθώς η ζήτηση διαλύεται και οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τη μαζική δημοσιονομική και νομισματική στήριξη που παρασχέθηκε στις αρχές της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προβλέψεις για το 2021 και το 2022 ήταν 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι στην έκθεση της τράπεζας για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται επίσης να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για ανάπτυξη στην ενημέρωσή του στις 25 Ιανουαρίου.

Η τελευταία εξαμηνιαία πρόβλεψη της τράπεζας ανέφερε μεγάλη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε προηγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες το 2021 μετά τις συρρικνώσεις το 2020, αλλά προειδοποίησε ότι ο μακροχρόνιος πληθωρισμός, τα συνεχιζόμενα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και του εργατικού δυναμικού καθώς και νέες παραλλαγές της COVID-19 είναι πιθανό να περιορίσουν την ανάπτυξη παγκοσμίως.

«Υπάρχει μια έντονη επιβράδυνση σε εξέλιξη», είπε ο Ayhan Kose, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε συνέντευξή του στο Reuters. «Η υποστήριξη της πολιτικής αποσύρεται και έχουμε πολλούς κινδύνους μπροστά μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Kose είπε ότι η ταχεία εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον έδειξε τη συνεχιζόμενη αναστάτωση που προκαλείται από την πανδημία και είπε ότι η αύξηση που πιέζει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να μειώσει έως και 0,7 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες την παγκόσμια πρόβλεψη.

Η COVID-19 έχει προκαλέσει σχεδόν 300 εκατομμύρια μολύνσεις παγκοσμίως και πάνω από 5,8 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Reuters.

Ενώ το 59% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου COVID-19, μόνο το 8,9% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data.

Ο Kose είπε ότι η πανδημία διηύρυνε τους αποκλίνοντες ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των προηγμένων και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, καθώς και εντός των χωρών, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένες κοινωνικές εντάσεις και αναταραχές.

Είπε ότι οι κίνδυνοι μιας «σκληρής προσγείωσης» για τις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνονται λόγω των περιορισμένων επιλογών τους για παροχή δημοσιονομικής στήριξης όπως απαιτείται, λόγω των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και λόγω των αυξημένων χρηματοπιστωτικών ευπαθειών.

Σύμφωνα με την έκθεση προβλέπεται ότι η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες θα μειωθεί στο 3,8% το 2022, από 5% το 2021, και θα μειωθεί περαιτέρω στο 2,3% το 2023, αλλά αναφέρθηκε ότι η παραγωγή και οι επενδύσεις τους θα εξακολουθήσουν να επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το 2023.

Η τράπεζα μείωσε την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ το 2021 κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,6% και προέβλεψε απότομα χαμηλότερη ανάπτυξη 3,7% το 2022 και 2,6% το 2023.

Ανέφερε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας θα φτάσει στο 1,7% το 2021, 1,2 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν τον Ιούνιο και θα αυξηθεί στο 2,9% το 2022.

Το ΑΕΠ της Κίνας αναμενόταν να αυξηθεί κατά 8% το 2021, περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 5,1% το 2022 και στο 5,2% το 2023.

Η ανάπτυξη στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να μειωθεί στο 4,6% το 2022 από 6,3% το 2021, υποχωρώντας στο 4,4% το 2023, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό τους θα παραμείνει 4% κάτω από την προ πανδημίας τάση.

Οι εύθραυστες και επηρεαζόμενες από συγκρούσεις οικονομίες θα παραμείνουν 7,5% χαμηλότερα από την προ πανδημίας τάση τους, ενώ τα μικρά νησιωτικά κράτη, που συγκλονίζονται από την κατάρρευση του τουρισμού, θα δουν 8,5% μικρότερη ανάπτυξη.

Η τράπεζα σημείωσε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός -που πλήττει ιδιαίτερα τους εργαζομένους με χαμηλό εισόδημα- ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 στις προηγμένες οικονομίες και στο υψηλότερο από το 2011 στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η αύξηση των επιτοκίων εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους και θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, ειδικά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες οικονομίες αρχίσουν να ανεβάζουν τα επιτόκια αυτή την άνοιξη, μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο, είπε ο Kose.

Είπε ότι η πανδημία είχε επίσης ωθήσει το συνολικό παγκόσμιο χρέος στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και μισό αιώνα και απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες για να επιταχυνθούν οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης του χρέους για χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και να δεσμευτούν οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα.

Η πανδημία αύξησε απότομα την παγκόσμια ανισότητα στο εισόδημα, την υγειονομική περίθαλψη, την οικονομική ανάπτυξη και την κλίμακα των απωλειών θέσεων εργασίας, πλήττοντας πολύ πιο σκληρά τις γυναίκες και τους εργαζομένους με χαμηλή ειδίκευση.

«Αυτή η τάση έχει τη δυνατότητα να αφήσει μόνιμες πληγές», είπε ο Kose, σημειώνοντας ότι οι διαταραχές στην εκπαίδευση θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ανθρώπινο κεφάλαιο για αρκετές γενιές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης