Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να «επιβραδυνθεί σημαντικά», σύμφωνα με την Πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αναμένουμε ότι θα αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να θωρακιστούμε απέναντι στον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ σήμερα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η υποστήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις υπήρξε ιδιαίτερα διευρυμένη, υποδηλώνοντας ότι ενδεχομένως να υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να περιορίσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% – που τρέχει σχεδόν πενταπλάσιος σήμερα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι επενδυτές στις αγορές κεφαλαίων ποντάρουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ακόμα μία θηριώδη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (+0,75%) τον Οκτώβριο, ενώ το βασικό της επιτόκιο που βρίσκεται σήμερα στο +0,75% θα έχει ξεπεράσει το 2% έως το τέλος του έτους.  

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες κινήσεις της ευρωτράπεζας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, που θα δημοσιευθούν την Παρασκευή, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα εκτιναχθεί στο 9,7% σε ετήσια βάση σημειώνοντας ακόμα ένα ιστορικό υψηλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε στους ευρωβουλευτές ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θέλουν να φτάσουν στο λεγόμενο “ουδέτερο επιτόκιο”, το οποίο ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο θα αποφασίσουν εάν απαιτείται περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.

Οι ιθύνοντες της ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι οποίες επί του παρόντος βρίσκονται στα επίπεδα του στόχου της Τράπεζας, πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την ίδια, οι μισθοί ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με φόντο την κατάσταση στην αγοράς εργασίας της ευρωζώνης και την εκτίναξη των τιμών.

«Η δυναμική των μισθών παραμένει συγκρατημένη μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οι ανθεκτικές αγορές εργασίας και κάποιες κινήσεις για να καλυφθεί η διαφορά των τιμών, που θα αντισταθμίζουν τον υψηλό πληθωρισμό, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των μισθολογίων», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης