Περνώντας σε θέματα που αφορούν στον τομέα της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε:

«Η Ελλάδα δεν είναι πια ουραγός στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση δρομολόγησε και συνεχίζει εν μέσω πανδημίας ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό έργο που βελτιώνει το επενδυτικό περιβάλλον και οδηγεί στην αναμόρφωση της οικονομίας και της χώρας γενικότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία μας, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα από τις αποδόσεις για τους τίτλους κάθε διάρκειας που κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Και την ίδια ώρα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικά γεγονότα αποτελούν οι επενδύσεις της Microsoft, το έργο της Volkswagen στην Αστυπάλαια και η επέκταση των επενδύσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

»Την ίδια στιγμή, η χώρα αποκτά οικονομική δύναμη πυρός για τα επόμενα χρόνια καθώς μπορεί να αντλήσει 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον 40 δισεκατομμύρια στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και οι πόροι αυτοί θα συμβάλουν άμεσα και αποτελεσματικά όχι μόνο στην ταχεία και δυναμική ανάκαμψη αλλά και την ουσιαστική αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Ταμείο μάς δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε έργα και επενδύσεις που έχουν γίνει από τον Φεβρουάριο του 2020.

»Στο μεταξύ, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για το 3ο τρίμηνο αναδεικνύουν τόσο τη δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία πριν την υγειονομική κρίση, όσο και τις αντοχές της κατά τη διάρκεια της κρίσης. Συγκεκριμένα, το 2019, η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλότερη μεγέθυνση (+1,9%) από το 2018, σημειώνοντας, μάλιστα, για πρώτη φορά από το 2007, μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κάτι που συνεχίστηκε και το 2020, με ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο (+0,4%), και όχι ύφεση (-0,5%), όπως ήταν οι εκτιμήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Η ελληνική οικονομία, όμως, δείχνει και αντοχές, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία για το 2ο και το 3ο τρίμηνο όταν -κόντρα στις προβλέψεις των καταστροφολόγων- συγκράτησε την ύφεση κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2020 σε μονοψήφιο ποσοστό.

»Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται για όσο διάστημα απαιτηθεί και μέσα στο 2021. Έχει ήδη προβλέψει για τον σκοπό αυτό 7 δισ. ευρώ και στέκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης