Το ηλεκτρικό ρεύμα και οι λογαριασμοί των παρόχων που φθάνουν στα σπίτια και στα γραφεία των Ελλήνων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, ακανθώδες και κατά περίπτωση δύσοσμο.

Ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας παρακολουθεί εδώ και μήνες τον «οικονομικό πνιγμό» του από τις τιμές του ρεύματος. Είτε ο λογαριασμός αφορά το σπίτι του, είτε αφορά την επιχείρηση, το εμπορικό κατάστημα, το καφέ κ.λπ., η οικονομική ασφυξία είναι δεδομένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης μπορεί να στοίχισαν στον Προϋπολογισμό, αλλά ούτε το πρόβλημα έλυσαν, ούτε τη μικροοικονομία των ανθρώπων σταθεροποίησαν. Πολύ απλά, αποτέλεσαν μια σταγόνα σε έναν ωκεανό αυξήσεων, χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Όλοι ρωτάνε «πού θα πάει αυτό το πράγμα» και απάντηση δεν παίρνουν. Μια μεγάλη μερίδα αντιδρά ανακλαστικά: Περικόπτοντας την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ή ακόμη και μην πληρώνοντας τους λογαριασμούς, είτε στο σύνολό τους, είτε μερικώς.

Κάποιοι έχουν αρχίσει να δίνουν σημασία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Το νέο κύμα ανεξόφλητων λογαριασμών οπωσδήποτε προκαλεί πρόβλημα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Για να το επιλύσει κανείς πρέπει να ανατρέξει στον «θανατηφόρο» μηχανισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στο κόλπο των έναντι λογαριασμών που αναπροσαρμόζουν τις χρεώσεις για παρελθούσες καταναλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού της αγανακτισμένης κοινής γνώμης, ανακοίνωσε την… υπερφορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων. Παραδέχθηκε, με λίγα λόγια, ότι υπάρχει άδικη, υπερβολική και εξοντωτική τιμολογιακή πολιτική από τις εταιρείες των παρόχων.

Για να είναι συνεπής ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την ίδια στιγμή πως η ΡΑΕ θα κάνει τον λογιστικό προσδιορισμό των υπερκερδών. Μετά από λίγες εβδομάδες ο προσδιορισμός αυτός έγινε και αρχίζει ένα άλλο… παζάρι.

Αν είναι ακριβής, αν έχουν αφαιρεθεί οι εκπτώσεις που ήδη έχουν δοθεί και εάν, τελικά, πρέπει να μην υπολογιστούν.

Το ποσό που θα φορολογηθεί με ειδικό συντελεστή 90% άρχισε να μειώνεται. Από την πλευρά τους, οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος άρχισαν να αντιδρούν.

«Δεν είμαστε κλέφτες» τονίζουν τελευταία και ουσιαστικά αρνούνται ότι έχουν εξασφαλίσει παράνομα υπερκέρδη τα οποία πρέπει να επιστρέψουν αναγκαστικά και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση.

Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τις επιχειρήσεις του κλάδου φαντάζει δεδομένη, ενώ την ίδια στιγμή «συγκρούεται» έμμεσα ή και άμεσα με την κοινωνία, η οποία είναι γεγονός ότι δεν αντέχει άλλα βάρη. Να υπενθυμίσουμε πως την ίδια περίοδο φθάνουν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, ο «μειωμένος» ΕΝΦΙΑ, κάθε είδους λοιπές οφειλές και σε πολλούς οι ασφάλειες των οχημάτων. Απόλυτο αδιέξοδο.

Κι άλλες εβδομάδες πέρασαν και στο μεταξύ οι καταναλωτές που δεν εξοφλούσαν τους λογαριασμούς συνεχίζουν να αυξάνονται. Ορισμένοι, μάλιστα, επιλέγουν να εξοφλούν όλες τις χρεώσεις εκτός από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα.

Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα εάν δικαιούται κάποιος να κόψει το ρεύμα σε όποιον αρνείται τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η υπόθεση έφθασε στα δικαστήρια, με τη ΔΕΗ από τη μία πλευρά, και τους δικηγορικούς συλλόγους και τις καταναλωτικές οργανώσεις από την άλλη. Άκρη δεν βγήκε. Η ΔΕΗ ζητάει η δίκη αυτή να έχει πιλοτικό χαρακτήρα και να είναι πρόκριμα για όλες τις σχετικές δίκες, οι αντίδικοι δεν συμφώνησαν, και το δικαστήριο περιορίστηκε να αναστείλει τις διακοπές ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Άνθρακες ο θησαυρός για τους ανθρώπους που ζητούν λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο θα έπρεπε να μην έχει προκληθεί με τις νομικές ρυθμίσεις του περασμένου καλοκαιριού και σε κάθε περίπτωση να έχει επιλυθεί από τα τέλη του 2021, προτού προκληθεί ενεργειακό χάος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης