O… εκβιασμός του Κρεμλίνου επεκτάθηκε και στα αγροτικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε πως η Ρωσία προχωρά σε μπλόκο στις εξαγωγές σπόρων ηλίανθου, όπως και στους σπόρους ελαιοκράμβης, παράλληλα με την επιβολή «κόφτη» στα 1,5 εκατ. τόνους στις εξαγωγές ηλιέλαιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιχείρημα είναι η προσπάθεια της να συγκρατήσει τις εγχώριες τιμές, όμως είναι προφανές πως θα ασκήσει πιέσεις στην παγκόσμια αγορά των συγκεκριμένων προϊόντων.

Η Ρωσία είναι η τρίτη κυριότερη χώρα εξαγωγής σπόρων ηλίανθου παγκοσμίως και από τους βασικότερους παραγωγούς ηλιελαίου.

Με δεδομένο πως ο πόλεμος έχει περικόψει δραστικά την πρόσβαση στην παραγωγή της Ουκρανίας που είναι ο κυριότερος παραγωγός και εξαγωγέας ηλιελαίου και σπόρων, η πίεση για την τροφοδότηση της παγκόσμιας αγοράς –που είναι ήδη ορατή στα ράφια των σούπερ μάρκετ- αλλά και στις τιμές είναι προφανές πως θα ενταθεί. Άλλωστε άνοδο έχουν καταγράψει ήδη οι τιμές και άλλων μαγειρικών ελαίων, από το ελαιόλαδο έως το φοινικέλαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας το μπλόκο που έχει στόχο να… προστατεύσει την εγχώρια αγορά, τις προμήθειες και τις τιμές θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα.

Συγκεκριμένα, το πλαφόν στις εξαγωγές ηλιελαίου θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, 1η Απριλίου και θα διαρκέσει σε πρώτη φάση μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η απαγόρευση στις εξαγωγές σπόρων θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Απριλίου έως τα τέλη Αυγούστου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης