Σχέδιο ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών μετά την απόφαση του ΣτΕ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020, 16:57
Σχέδιο ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών μετά την απόφαση του ΣτΕ

Το «πράσινο φως» με θετική γνωμοδότηση έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Κεφαλλονιάς.

Απόφαση που σύμφωνα με τους συναρμόδιους υφυπουργός πρόκειται να ανοίξει το δρόμο και για τις υπόλοιπες Π.Ο.Α.Υ. που σήμερα εκκρεμούν.

Ειδικότερα, πρόκειται για το ένα από τα τρία (3) Π.Δ., που είχαν στείλει τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς έγκριση ύστερα από ενδελεχή και άριστη συνεργασία για τη διευθέτηση και ρύθμιση χρονιζόντων προβλημάτων αναφορικά με τις εν λόγω περιοχές ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα το Π.Δ. υπεγράφη κατόπιν της θετικής γνώμης, που έλαβε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και με την υπογραφή στη συνέχεια των αρμοδίων υφυπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.κ. Δημήτριου Οικονόμου και Νικόλαου Ταγαρά και της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινής Αραμπατζή, αποστέλλεται στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελαροπούλου προς επικύρωση.

Μετά την υπογραφή του τελικού κειμένου του Π.Δ. ο υφυπουργός ΠΕΝ, Δημήτρης Οικονόμου: δήλωσε:

«Η επανεκκίνηση του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας είναι γεγονός. Χάρη στη συστηματική κι επίμονη δουλειά, βάζουμε και πάλι μπροστά έναν κλάδο της οικονομίας που έμενε ουσιαστικά στον πάγο επί πολλά χρόνια. Η ελληνική υδατοκαλλιέργεια παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές. Ο έντονος εξαγωγικός προσανατολισμός και η συνάρτηση με μείζονα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ώρας, προσδίδουν στον κλάδο στρατηγική σημασία για την ανάκαμψη της οικονομίας, δίνοντας ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη».

Όπως είπε ο υφυπουργός, «η εξαιρετική συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Υφυπουργό, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, οδήγησε σε χρόνους ρεκόρ στην επίλυση ερμηνευτικών και διαδικαστικών εμποδίων για την έγκριση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.)».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Οικονόμου, «η επιτάχυνση των διαδικασιών ανοίγει τον δρόμο για την προώθηση και των υπολοίπων Π.Ο.Α.Υ., που μέχρι σήμερα εκκρεμούν, μετά από συνεκτίμηση της φέρουσας ικανότητας και με σεβασμό στα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής».

Απ' την πλευρά της η κα Φωτεινή Αραμπατζή εξέφρασε την ικανοποίησή της χαιρετίζοντας τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ. «Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα Π.Δ. που «χρόνιζε» ξεχασμένο στα συρτάρια από τις 16/10/2014 και εγκρίθηκε από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας μας με τυπικές, ολιγάριθμες βελτιώσεις, μας γεμίζει αισιοδοξία για την δουλειά και τη συνεργασία που προηγήθηκε», ανέφερε.

Υπενθύμισε δε πρόσφατες δηλώσεις της σύμφωνα με τις οποίες, με το πέρας της επεξεργασίας αυτού αλλά και των Π.Δ. Οξιάς και Χαλκιδικής, που έχουν πάρει τον δρόμο τους, ότι τα Σχέδια αυτά θα λειτουργήσουν ως «οδηγός» για την γρήγορη ολοκλήρωση και έγκριση όλων των υπολοίπων Π.Ο.Α.Υ. με στόχο την εξασφάλιση του αναγκαίου «ζωτικού χώρου» του κλάδου των ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020, 16:57