Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο 11,1% τον Οκτώβριο, από 10,1% που ήταν το προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

«Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό στη Βρετανία εδώ και 41 χρόνια», υπογραμμίζουν οι αναλυτές επισημαίνοντας πως αυτοί που υποφέρουν περισσότερο είναι τα φτωχότερα νοικοκυριά, καθώς οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν σημειωθεί σε βασικά προϊόντα διατροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ άλλων μέσα σε ένα χρόνο το γάλα έχει ακριβήνει κατά 47,9%, τα ζυμαρικά κατά 34% και το λάδι κατά 33%.

Σύμφωνα με τις οικονομικές εκθέσεις, η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής οφείλεται εν μέρει στο ενεργειακό κόστος, στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως είναι ή αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.

Νοικοκυριά και εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν τις δαπάνες τους, με αποτέλεσμα η βρετανική οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση ήδη από το καλοκαίρι. Μάλιστα η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι την επόμενη χρονιά θα κορυφωθεί και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν και δεν είναι η βαθύτερη ύφεση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το 1920, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων», αναφέρει η έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Και όλα αυτά ενώ αύριο, Πέμπτη, o υπουργός Οικονομικών φέρνει στην βρετανική βουλή τον φθινοπωρινό προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει νέους φόρους ύψους 25 δισ. στερλινών και περικοπές δαπανών που θα φτάνουν τα 35 δισ. στερλίνες.

«Όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να πληρώσουμε λίγο περισσότερο φόρο», επισήμανε σε μια σειρά από συνεντεύξεις που έδωσε τις τελευταίες μέρες ο Τζέρεμι Χάντ, τονίζοντας παράλληλα πως ελπίζει «ο κόσμος να κατανοήσει ότι υπάρχει σχέδιο» και πως η ύφεση τελικά «θα είναι όσο συντομότερη και επιφανειακότερη γίνεται».

Σύμφωνα πάντως με τον βρετανό πρωθυπουργό, «η οικονομική κατάσταση του Ηνωμένου Βασίλειου έχει ήδη σταθεροποιηθεί» και αυτό συμβαίνει επειδή οι αγορές «αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις που θα βάλουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε βιώσιμη τροχιά», όπως είπε ο Ρίσι Σούνακ εν πτήσει προς τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης