Νέο πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία του εργαζόμενου λόγω της καραντίνας, θεσπίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την σχετική διάταξη, ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για μία εβδομάδα ή και περισσότερο χρονικό διάστημα, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορωνοϊού, θα λαμβάνει κανονικά το μισθό του όπως και οι εισφορές του από την επιχείρηση στην οποία εργάζεται.

Ωστόσο, ο εργαζόμενος οφείλει, αφού επιστρέψει στην εργασία του να καλύψει το χρονικό διάστημα που έλειπε από τα εργασιακά του καθήκοντα, εφόσον δεν υπήρχε η δυνατότητα να εφαρμοστεί η τηλεργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ορίζει η νέα ρύθμιση, η αναπλήρωση θα γίνεται σε χρονικό εύρος 4μήνου και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως. Δηλαδή,  πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού και χωρίς αμοιβή υπερεργασίας ή υπερωρίας,  μέχρι να αναπληρωθεί ο χρόνος της καραντίνας.

Πρόκειται για ένα νέο μέτρο που εφαρμόζεται στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας λόγω covid- 19 και αφορά κατά κύριο λόγο εργαζόμενους που δεν νοσούν οι ίδιοι αλλά πρέπει να μπουν σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις του ΕΟΔΥ.

Επίσης, το νέο πλαίσιο προβλέπει την εφαρμογή τηλεργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέα ειδική άδεια γονέων

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, χορηγείται νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον ιό.  Η νέα ειδική άδεια θα είναι συγχρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη και το κράτος και θα απαιτεί ιατρική γνωμάτευση – βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια. Τη νέα αυτή ειδική άδεια θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορωνοϊό, αν και οι ίδιο δεν έχουν νοσήσει. Ωστόσο, εφόσον δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να εργαστούν, θα δικαιούνται τη νέα ειδική άδεια.

Επέκταση των αναστολών συμβάσεων τον Οκτώβριο

Επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης έως 534 ευρώ για τους εργαζόμενους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού «Συν -Εργασία» μέχρι το τέλος του έτους για όλες τις επιχειρήσεις, όπως ισχύει ήδη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αερομεταφορών.

Υπενθυμίζεται πως πλέον επιδοτούνται 100% οι ασφαλιστικές εισφορές, εργοδοτικές και εργατικές, για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, ενώ στον μηχανισμό εντάσσονται και οι εποχικοί με πρόσληψη μετά τις 30 Μαΐου και έως 10/8.

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις της Α’ φάσης στην «Εργάνη» για τον Αύγουστο συνεχίζονται έως την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Αυγούστου.

Ένσημα εποχικών

Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Ωστόσο, με την ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που εργάστηκαν το καλοκαίρι θα διασώσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται για τον χειμώνα.

Ακόμη, θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες.

Επιδόματα ανεργίας

Δίμηνη παράταση δίνεται και στα επιδόματα που έληξαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δηλαδή, για όσους η επιδότηση έληξε εντός του εν λόγω 3μήνου δικαιούνται τώρα να πάρουν άλλα 2 μηνιαία επιδόματα. Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 € (έως 399,25 € μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 € (έως 360 € μηνιαίως).

Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 € (έως 200 € μηνιαίως).

 

Με πληροφορίες από ethnos

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης